5 TIPŮ NA SKVĚLÉ BEZLEPKOVÉ KAŠE

5 tipů na skvělé bezlepkové snídaně

Kaše k snídani je další můj rituál. Předtím než jsem našla cestu ke zdravé snídani, dokázala jsem před mnoha lety žít  o nezdravých snídaňových směsích s jogurtem, párcích či vlašáku s rohlíkem. Má cesta ke zdravějšímu životu nezačala  však u kaší. Musela jsem si k nim postupně najít cestu.

Na svém zdraví se snažím pracovat každý den. Musím uznat, že je to práce radostná a postupně se stává prací automatickou. Tím chci říct, že je to stejné, jako když si každé ráno myjete obličej nebo čistíte zuby. Kaše se staly součástí mého života a už si upřímně bez nich nedovedu představit život. Mám po nich vždy pocit, že hned po ránu dostanu pořádný základ na celý den. Je to moje ideální snídaně, někdy i svačinka. A hlavně, kaše v mém jídelníčku nahradily pečivo. Dlouho jsem si lámala hlavu, jak nahradit pečivo a řešení jsem našla právě u nich. A tak bych vás teď ráda s nimi seznámila. Pro začátek si vystačíte s pěti kašemi. Jsou jednoduché na přípravu, z pestrých surovin a hlavně suroviny můžete v receptech dle vlastní chuti libovolně kombinovat či jedny nahrazovat druhými. Moje tipy zkrátka berte pouze jako inspiraci.

Všechno je povoleno, žádná striktní pravidla. Budu ráda, když vám poskytnu návod k tomu, abyste mohli využít vlastní kreativitu. Protože se ze zdravotních důvodů snažím vyhýbat mléčným výrobkům, nahradila jsem kravské mléko rostlinnými mléky. Největší výhodou těchto kaší je, že jsou vhodné také k přípravě předem. Můžete je uzavřít do uzavíratelné skleničky nebo jiné nádoby a vzít si je klidně jako svačinku do práce. Taky to tak někdy dělám. Musíte však počítat s tím, že kaše chladnutím tuhnou. To určitě znáte z dětství, když vám dělaly babičky krupičky. Pro mne jsou to nejhezčí vzpomínky z dětství. Kaši proto musíte ohřát, lehce podlít trochou tekutiny a krátce na nízkou teplotu prohřejete. Nebo kaši v misce zalijte trochou horké vody a promíchejte.

TAPIOKOVÁ KAŠE

Co je tapioka?

Tapioka je tropická rostlina, jejíž podzemní hlízy obsahují hodně škrobu – topioku. Tapioka neobsahuje lepek a hodí se všude tam, kde se používá k zahuštění škrob. Tapioku tvoří 89% sacharidů a velmi malé množství bílkovin. Z minerálů obsahuje vápník, draslík, fosfor, železo, hořčík a další. Dále pak vitamín B6, kyselinu listovou a cholin. Je to rovněž přirozený zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin. V obchodech ji koupíte ve formě perliček – kuliček nebo mouky. Na kaši se hodí více perly. Topioková kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

30 g perel tapioky

200 ml mandlového mléka

1 vanilkový lusk

sladidlo (pokud potřebujete nutně kaši osladit, můžete použít med)

Na ozdobu:

pekanové ořechy

směs Sonnentor Všechno nejmilejší

borůvky

1 lžičku Unicorn Superfoods Ocean Blend

POSTUP:

Do malého kastrůlku vlijte mandlové mléko a zamíchejte do ní perly. Nechte 5-10 minut máčet. Mezitím podélně rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábněte z něj semínka. Ty přidejte do kastrůlku k perlám. Obsah kastrůlku přiveďte těsně pod bod varu. Hladina tekutiny se bude lehce vlnit. Stáhněte plamen a mírně vařte přibližně 10 minut. Zpočátku míchejte jen průběžně, ke konci vaření už bez přerušení. Namočením a uvařením perel vznikne něco mezi kaší a pudinkem. Záleží na tom, jaký poměr perel a mléka zvolíte. Oslaďte a podávejte dozdobené směsí z květů a koření, pekanovými ořechy a borůvkami. Topioková kaše, bezlepková kaše

JÁHLOVÁ KAŠE

Co jsou jáhly?

Jáhly neboli proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů. Podporují funkci slinivky a sleziny a jsou ideální stravou při rekonvalescenci či při vysoké fyzické zátěži. Jsou bezlepkové. Z 73% je tvoří sacharidy, 11% bílkoviny, kolem 8% patří vláknině a 4% tukům. Z minerálů obsahují hořčík, železo, fosfor, mangan a kyselina křemičitá. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a B3. jáhlová kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

60 g nahrubo pomletých jáhel

250 ml mandlového mléka

med

1/2 lžičky čerstvé kůry z citrónu

1 lžičku přepuštěného másla (ghí)

špetku kurkumy

špetku soli

Na ozdobu:

pekanové ořechy

sušená jablka

dýňové gomasio

POSTUP:

Do malého kastrůlku dejte mandlové mléko, špetku soli a nahrubo pomleté jáhly. Za občasného míchání přiveďte k varu. Jak se teplota tekutiny zvyšuje, míchejte častěji, ať se v kaši neutvoří hrudky. Jakmile se objeví bublinky, stáhněte plamen na minimum a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.  Hotovou kaši odstavte, vmíchejte do ní citronovou kůru, a jakmile trošku vychladne, můžete přimíchat med.  Na talíři posypte dýňovým gomasiem, ozdobte sušenými jablky a pekanovými ořechy. Dochuťte  kouskem přepuštěného másla. jáhlová kaše, bezlepková kaše

jáhlová kaše, bezlepková kaše

ČIROKOVÁ KAŠE

Co je čirok?

Čirok pochází z Afriky a je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin. Je vhodný pro bezlepkovou dietu. Také se hodí pro diabetiky a funguje jako antioxidant. Obsahuje kolem 70 % sacharidů, 11% bílkovin, 3% tuků a 7% vlákniny. Z minerálů pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, mangan, železo a další. V jeho složení jsou zastoupeny vitamíny sk.B, beta karoteny, atd. čikorová kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

60 g nahrubo mletého čiroku

250 ml ořechového mléka

1 lžičku mandlového krému

oblíbený olej

špetku soli

Na ozdobení:

pomleté vlašské ořechy

sušené broskve

physalis

POSTUP: 

Do malého kastrůlku dejte mandlové mléko, špetku soli a mletý čirok. Za občasného míchání přiveďte k varu. Jak teplota tekutiny stoupá, míchejte častěji, ať se v kaši netvoří hrudky. Jakmile se objeví bubliny, stáhněte plamen a vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou kaši odstavte a oslaďte. Sladíte-li medem, počkejte, až kaše vychladne, pak je teprve vhodná chvíle na med. Na talíři podávejte s mandlovým krémem, posypte pomletými vlašskými ořechy a sušenými broskvemi. Nakonec ozdobte physalisem. čikorová kaše, bezlepková kaše

čikorová kaše, bezlepková kaše

POHANKOVÁ KAŠE

Co je pohanka?

Pohanka je jednoletá vytrvalá bylina. Její oloupaná semena se svojí strukturou a složením podobají obilovinám. Obsahuje 74% sacharidů, kolem 10 % bílkovin, asi 12% vlákniny a 2% tuku. Z vitamínů obsahují semena vitamín E a sk.B, z minerálů vápník, železo, draslík, fosfor, mangan, zinek a další. Co je výborné, že pohanka je přirozeně bezlepková. Posiluje imunitu a je významným antioxidantem. pohanková kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

50 g pohankové lámanky

200 ml mandlového mléka

med

1 hvězdičku badyánu

špetku soli

Na ozdobení:

směs Sonnentor Všechno nejmilejší

ovoce sušené mrazem

1 lžičku Unicorn Superfoods Ocean Blend

POSTUP:

Pohankovou lámanku propláchněte studenou vodou. Do malého kastrůlku nalijte mandlové mléko. Vsypte do ní pohankovou lámanku a přidejte hvězdičku badyánu a špetku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na střední plamen a často míchejte. Vařte přibližně 10 minut do zhoustnutí. Potom odstavte, odstraňte z kaše badyán. Bude-li potřeba, doslaďte. Kaši podávejte posypanou barevným práškem “Jednorožčím superjídlem” a směsí z květů a koření. Můžete ozdobit ovocem sušeným mrazem. pohanková kaše, bezlepková kaše

pohanková kaše, bezlepková kaše

RÝŽOVÁ SLADKÁ KAŠE

Co je kulatozrnná rýže?

Hojně vstřebává vodu a po uvaření vytváří krémovou hmotu, přičemž uvnitř zůstávají pevná. Obsahuje kolem 75 % sacharidů, 8% bílkovin, 1% vlákniny, minimum tuku a vitamíny sk.B. Rýže neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. kulatozrnná kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

40 g kulatozrnné rýže

250 ml rýžového mléka

med

špetku skořice a soli

hrst malin

Na ozdobu:

pekanové ořechy

směs Sonnetor Všechno nejmilejší

maliny

POSTUP:

Rýži propláchněte studenou vodou. Do malého kastrůlku nalijte rýžové mléko a vsypte do mléka rýži. Přiveďte těsně pod bod varu, stáhněte na střední plamen, přidejte maliny a vařte za častého míchání přibližně 25 minut. Hotovou kaši oslaďte medem a dozdobte směsí z květů a koření, malinami a rozdrcenými pekanovými ořechy. kulatozrnná kaše, bezlepková kaše

kulatozrnná kaše, bezlepková kaše

MŮJ TIP:

Už jsem v příspěvku „Vyrobte si doma přírodní rostlinný jogurt. Je to hračka!“ psala, že jsem léta měla problémy s astmatem. Je-li váš dýchací systém zahleněný, doporučuji omezit spotřebu mléčných výrobků na minimum, respektive zkušebně je vyřadit z jídelníčku úplně. Místo mléka pak vyzkoušejte všemožné rostlinné alternativy a místo jogurtů třeba některé z mých kaší. bezlepková kaše

MAJÍ SE KAŠE SLADIT?

Samozřejmě nejlepší je nesladit vůbec!  Med je jediné sladidlo, které má zahřívací účinek na tělo, podnítí tedy metabolizmus, a je vhodné pro typy, které mají problémy s nadváhou. Budete-li medem sladit kaši, přidejte jej až v momentě, kdy už kaši nevaříte a ani není horká. bezlepková kaše

NA SLAZENÍ RADĚJI POUŽÍVEJTE SUŠENÉ OVOCE

Myslím si, že je to zřejmě nejlepší možnost, jak si osladit kaše. Nasušte si domácí křížaly z jablek i hrušek či švestky, jak to dělaly naše babičky. Super sladidlo jsou i celé rozinky, brusinky nebo plody góji (kustovnice čínské). Minimum cukru je v sušených švestkách, nejvíce v datlích a fících. bezlepkové kaše

A CO Z TOHO PLYNE?

V klidu si proberte, co je vaším cílem a proč. Sladká chuť je přirozená a u sladkých kaší neodmyslitelná. Otázkou je, jak moc sladká musí ta chuť být. Máte-li jako já pocit, že sladíte moc, není nic jednoduššího než ubrat. Tak co? Která kaše se vám líbí nejvíc?

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.

Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a  Facebooku.

Comments

  1. Kelvin Eagleton says:

    Nice blog Sylva, some very nice and tasty breakfast ideas there. I used to have tapioca when I was a child (not that many years ago). I used to have the rice pudding regularly but not for a long time now. Does your family have same breakfast as you?
    Do you dehydrate your own fruit?

    1. Sylva says:

      Thank you a very much. Well, my family have same breakfast and my mather dehydrate fruits for me. It is more simple for me. :-)))

  2. Platan says:

    Ako neznalec som čakal ovsenú kašu, ale prekvapila ma rozmanitosť a pre mňa exotické suroviny. 🙂 Takisto si to veľmi pekne nafotila, vyzerá to veľmi chutne.

    1. Sylva says:

      Děkuji. 🙂

Leave a Reply to Sylva Cancel Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.