Tak je to tady! Připravila jsem pro vás vegetariánské jídlo a to rovnou z indické Keraly. 🙂 Kerala představuje stát, který jsem jako první v Indii navštívila. Myslím, že to byl takový menší šok, který jsem při prvním kontaktu s Indií zažila. Kerala je opravdu krásná, a pokud jste si řekli, že nikdy do Indie nepojedete, tak návštěvu tohoto státečku zvažte.
Kerala vás uchvátí kouzelnou mozaiku kokosových hájů, rýžových polí a především spleť vodních kanálů. Mezi tou vší zelení jsou zasazeny drobné vesničky a chatrče rybářů a nad hladinou visí vahadla obrovských „čínských rybářských sítí“. Pro mne to byl úžasný zážitek pozorovat jejich obyvatele. U vody se pere prádlo a koupe spousta dětí. Pluje se podél palmových hájů, kde lidé žijí na úzkých proužcích obdělávané půdy, kde chovají krávy, vepře, kuřata a kachny. A pohled na nekonečné plantáže palem se jen tak neomrzí.
Ale zpátky ke kéralské kuchyni. Jaká je? No převážně jako celá indická kuchyně, tzn. vegetariánská. Stejně pestrá a rozmanitá, jako samotná Indie, je i tato kuchyně. Nejtypičtější ingredience, které v této severoindické kuchyni najdete, jsou kokos, hořčičná semínka, tamarind a kari listy. Nejčastější přílohou je rýže, tapioka či různé placky.
Já jsem si z této kuchyně vybrala recept, který mi tam moc chutnal. Věřím, že bude chutnat i vám. A vůbec mi nevadí, že se tu nepoužívá maso. 🙂
CO BUDETE POTŘEBOVAT:
½ květáku
2 lžíce olivového oleje
1 lžička semínek černé hořčice
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého koriandru
1 malý kousek zázvoru
2 stroužky česneku
1 cibule
2 středně velká rajčata
mungo čočka
cizrna
ananas
citrón
1 plechovka kokosového mléka
sůl
Jděte do toho:
Přes noc jsem si namočila cizrnu a čočku Mungo. Ty jsem až další den uvařila do poloměkka v dostatečném množství vody se solí.
Následně jsem otrhala růžičky květáku a opekla je krátce na pánvi z obou stran.
Oloupaný česnek, zázvor a cibulku jsem rozmixovala najemno. Na větší pánvičku jsem vlila olivový olej, vmíchala semínka hořčice, mletý koriandr, kurkumu a rozmixovanou směs.
Přidala jsem nahrubo nakrájená rajčata, scezenou cizrnu a čočku, kousky ananasu, opečený květák a vlila kokosové mléko. Vše jsem osolila. Pánvičku jsem přikryla a nechala dojít do varu.
Celou keralskou curry směs můžete podávat samostatně nebo s rýží.
Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.
Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a Facebooku.