Co snídají Australanky? Aneb Australanky netloustnou!

Pokud jste četli některý z mých článků o Austrálii, tak už víte, že typické australské jídlo neexistuje. Co je však pro Austrálii typické, jsou skvělé vydatné snídaně. Každý ví, že snídaně je nejdůležitější jídlo celého dne. Teprve v Austrálii jsem se však naučila pořádně snídat. Pochopila jsem, že když snídani nevynechám, zabráním tomu, abych se přejídala přes den, což je skvělá cesta k perfektním křivkám. O to jde holky, ne? 🙂 (kluci taky) Ne, že bych předtím nesnídala. Jenže moje snídaně byly tak nějak monotónní. A pokud jako já pochopíte, že snídaně je symbolem nového začátku, máte vyhráno.

Jak vypadá taková typická Australská snídaně? Australanky sází na zdraví. Většina z nich sportuje, a proto odmítají hladovění ve jménu krásy. Nehledě na to, že australské restaurace nabízejí snídaňové menu celý den.  Austrálie jsou především krásné pláže, takže je najdete většinou poblíž, kde buď ve skupinkách cvičí, nebo samostatně běhají či cvičí jógu.  A co dělají chlapi? No Ti přece surfují! 🙂 Co však mají všichni společné, zajdou si ráno do kavárny na snídani. Po fyzické námaze tak přichází zasloužená odměna.  Kdyby Elizabeth Gilbert místo Bali zvolila Austrálii, tak by se její kniha mohla klidně jmenovat „Jíst, meditovat, cvičit“. 🙂

Australanky jsou královnami vydatných snídaní. Jejich snídaně je většinou bohatá na bílkoviny, jako jsou například vaječné bílky. Právě vajíčka hrají na talíři Australanů prim. V novinách jsem četla, že právě konzumace vajec po ránu pomáhá potlačit chuť k jídlu. Jde totiž o velmi bohatou snídani plnou vitamínů a minerálů.

Druhou největší delikatesou, bez které se neobejde skoro žádná snídaně, je avokádo. Věděli jste, že je to ovoce? 🙂 Je plné vitamínů, minerálů a sacharidů. Má nízký obsah cukru a obsahuje vlákninu. Co já především oceňuji, že mi pomáhá udržovat pocit sytosti na delší dobu.

A třetí skvělou surovinou je listová zelenina, která je známá i u nás. Co takhle dát si špenát?  Obsahuje 88% vody a je bohatý na vysoce hodnotné železo.  Australanky ho dávají snad do všeho.  Vědí, že je zasytí a ony nepřiberou. Už chápete, proč jsou tak štíhlé?  Musím se přiznat, že já měla ke špenátu zezačátku velký odpor. U nás ve školní jídelně ho vařili s jíškou a zdobili vajíčkem. K tomu, abych ho začala jíst, mi nepomohla ani pohádka o Pepku námořníkovi, kterou pořád dokola sledoval bratr, když byl malý. Teprve až později jsem zjistila, že špenát není taková ta kaše, ale jsou to i listy, z kterých se dají připravit docela dobré smoothie.

Zeleninová smoothie mají navíc neuvěřitelné množství vitamínů a minerálů. Jen to nesmíte přehánět s ovocem, abyste si nepřipravili kalorickou bombu. Stala jsem se velkým fandou těchto nápojů. Našla jsem v nich spoustu benefitů. Jeden z hlavních, že jsou rychlé na přípravu. Zkrátka všechno rozmixujete a je to!

Měla jsem to štěstí, že jsem pracovala v jedné takové kavárně přímo na pláži, kde jsem kromě kávy, taky připravovala snídaně. Takže informace mám hned z první ruky. V kavárně byl po ránu docela frmol, takže se většinou připravovali snídaně, které jsou lehké na přípravu.

Jezte jako Australanka! 3 super lehké recepty, které vám nezaberou tolik času!

#1 Avokádo v troubě

Toto jídlo si zamilujete! Je to taková moje specialita. Obsahuje hodně zdravých tuků. Víc než si dokážete představit.

Co budete potřebovat:

1 avokádo

4 plátky slaniny

2 vajíčka

Chilli dle chuti

Sůl a pepř

Jděte do toho:

Nejprve jsem si předehrála troubu na maximum. Rozkrojila jsem si avokádo na dvě poloviny, vyloupla pecku a lžící vykrojila dužinu. Důlek jsem udělala tak velký, aby se mi tam vlezlo vajíčko.

Á propós?  Víte, jak se pozná zralé avokádo? Velmi lehce. Po hmatu – ideální je lehce měkké, podle barvy – barva avokáda by měla být vždy zeleno-žlutá či podle vůně – pokud smrdí, pryč s ním. A pokud si stále nevíte rady, tak sundejte stopku. Barva bude stejná jako uvnitř avokáda.

Co se zbylou dužinou? Tu nevyhazujte! Můžete ji sníst rovnou. Já si jej jen trochu pokapu citrónem a olejem. Dám jen špetku soli a pepře.

Mezitím na pánvičce jsem si rychle opražila slaninu a nadrobno nakrájela chilli.

Do každé půlky avokáda jsem si rozklepla jedno vejce, ochutila jsem solí a pepřem. Dala na plech do trouby a za cca 3-4 minuty je hotovo. Čas si musíte vysledovat sami, protože každá trouba peče jinak. Zkrátka jednou to zkusíte a podruhé už budete vědět.

Takto krásně upečené vejce v avokádu se servíruje se slaninou a posypaná chilli.

#2 Celozrnný chleba s avokádem a vejcem

Tento recept, je takovou druhou variantou, jak si připravit snídani z vajíčka a avokáda.

Co budete potřebovat:

Celozrnný chléb (já dávám přednost žitnému)

1 avokádo

2 vejce

1 lžíce olivového oleje

ocet

Chilli vločky

Sůl a pepř

Jděte do toho:

Nejprve jsem si rozmačkala avokádo. Přidala jsem k němu olivový olej, sůl a pepř. Směs jsem natřela na žitný chleba. Chleba můžete lehce předem opéct na pánvičce.

Mezitím jsem nechala vařit vodu na pánvičce, kde jsem si kápla trochu octa. Vejce jsem rozklepla do vroucí vody a vařila 3 minuty. Ne víc! Připomíná vám to něco? No jasně, jsou to přeci „ztracená vejce“. Bílek bude téměř tuhý, ale žloutek zůstane tekutý a pěkně prohřátý.

Vejce jsem hezky naservírovala na předem připravené tousty.

#Zelené sexy smoothie

Toto je můj malý typ na rychlé nekalorické smoothie.

Co budete potřebovat:

Hrst špenátu

Hrst máty

1 jablko

1 limetka

Led

Kokosová voda

Jděte do toho:

Toto výživné zelené smoothie je výborné také na detoxikaci vašeho těla. Když si chci opravdu dopřát, dávám si jej s kokosovou vodou. Naštěstí kokosová voda je teď dostupná u nás skoro všude. A pokud ji nemáte, tak vám postačí čistá pramenitá voda z kohoutku. Vše stačí pouze umixovat a můžete ihned pít.

Takto si můžete připravit luxusní a přitom relativně jednoduché snídaně. Nechte se inspirovat a překvapit těmito lahůdkami. A jak se říká v Austrálii: „Enjoy your breakfast, mate!“

Líbil se vám tento článek? Dejte o něm vědět ostatním!

 

Comments

  1. Marie says:

    Já miluji snídaně! Bez snídaně nedám ani ránu, pokud jde o avokádo nějak si na něj nemůžu zvyknout. Prostě mi nechutná, ale třeba se ho jednou naučím jíst. Vajíčka jsou samozřejmostí. Poslední dobou právě přemýšlím o koupi smoothiemakeru, ale nevím jaký si mám koupit, aby byl výkonný a nestál několik tisíc 😀

    1. Sylva says:

      Zdravím vás, Smoothie maker už se teď dá pořídit docela za levno. Já ho dostala k vánocům, takže jsem cenu moc neřešila. 🙂 Ale je to jen takové malé rozmixování. Člověk s tím musí počítat. Co se týče avokáda, tak ho zkuste třeba ze začátku přidat jen do smoothie a pak si třeba zvyknete. A pokud ne, nelámala bych to přes koleno. Existuje spousta potravin, které můžete do zdravé výživy zařadit místo něj. 🙂 Držím palce! Sylva

  2. Sylva says:

    Thank you so much. I appreciate. 🙂

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.