1 TIP NA PROTEINOVOU BOMBU! ŘEPNÝ HUMMUS

1 tip na proteinovou bombu! Řepný hummus!

Už si ani nepamatuji, kdy jsem ho poprvé ochutnala, ale vím, že to byla láska na první pohled. Oblíbila jsem si i různé varianty tohoto pokrmu, které vám za chvilku představím.

Tento cizrnový pokrm pochází původem ze Středního východu. A proč se mu říká hummus? Jeho název pochází z arabského jména pro cizrnu – himmas. Protože hummus opravdu miluji, trošku jsem pátrala i po jeho historii. Kořeny přípravy tohoto pokrmu najdeme už ve 13. století, kdy se jedl v Egyptě.

Věděli jste, že státy ve Východním Středomoří a na Blízkém východě vedou spor o to, kde vlastně ve skutečnosti vznikl? Je to velmi zajímavé, protože v podstatě každý národ připravuje a servíruje tuto lahůdku zcela odlišně. Libanonští podnikatelé chtějí po Evropské unii, aby pomazánku chránila jako tradiční místní specialitu.

A proč je hummus tak oblíbený? Jeho hlavní složku tvoří cizrna. Cizrna je totiž zdrojem proteinů, které přispívají k budování svalové hmoty. Pojídáním hummusu doplníte i železo, vitamíny C a B6, kyselinu listovou a vlákninu. 100 gramů pokrmu navíc obsahuje necelých 150 kilokalorií. To je super zpráva ne? Ale znáte to, všeho s mírou.

Co budete potřebovat:

450 g cizrny

2 vrchovaté lžíce tahini

10 lžic olivového oleje

3 stroužky česneku

2 lžičky mletého římského kmínu

1 červená řepa

sůl

pepř

Jděte do toho:

Nejprve jsem si uvařila cizrnu v osolené vodě. Ve stejný čas jsem pekla červenou řepu, kterou jsem osolila a pokapala olivovým olejem.

Všechny ingredience jsem následně vložila do mixéru, zalila jsem 3 lžícemi vody a mixovala dokud směs nebyla hladká. Ano, je to takto velmi jednoduché.

V ledničce se tato směs dá skladovat až 1 týden. Upřímně, mně ještě takto dlouho nevydržel. 🙂
Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.

Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a  Facebooku.

Comments

  1. sarushef says:

    mnam, vypada to fakt supr 🙂
    Sarushef blog

    1. Sylva says:

      Děkuju za pochvalu Sáro! ♥ Sylva

  2. Barbora V. says:

    Tak ten vypadá opravdu dobře! 🙂 Hummus patří mezi mé oblíbené jídla.

    1. Sylva says:

      Děkuji Barčo za pochvalu! ♥ Sylva

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.