Když jsem si toto jídlo dávala poprvé v jedné vegetariánské restauraci, říkala jsem si, že budu mít hlad. Že je to vlastně jen miska plná zeleniny. To jsem se ovšem velice mýlila. Naopak, zasytí vás na hodně dlouho.
PROČ SE MU ŘÍKÁ BUDDHA BOWL?
Když jsem toto jídlo prvně zkusila, přemýšlela jsem, proč se mu zrovna říká Buddha Bowl. Měla jsem samozřejmě nějaké indicie. Říkala jsem si, že je to určitě podle jídla nakupeného v misce, aby vypadalo jako Břicho Buddhy. Je to v podstatě veganská mlsná miska, která má mnoho podob. Svou podobu si najde každý. A kde vznikl název? Podle mého bádání v USA!
A CO TEDY VLASTNĚ JDE?
Jde o misku vyváženého jídla, která by v sobě měla obsahovat dostatek sacharidů, tuků a bílkovin. Tato miska je hlavně pro kreativní nadšence. Neexistuje totiž žádný konkrétní recept, kterého je třeba se držet. Obsahuje především velké množství zeleniny. Je jen na vás, zdali bude syrová nebo tepelně upravená. Dokonce existují i verze pro masožravce, kdy protein je ve formě masa.
CO KONKRÉTNĚ TEDY MŮŽETE POUŽÍT?
Buddha bowl by měl obsahovat tyto ingredience:
OBILOVINY
rýže, quinoa, kuskus (ječný, celozrnný, kukuřičný), použít můžete i pohanku, jáhly, bulgur, rýžové nudle, klidně i celozrnné těstoviny atd.
ZELENINA
restovaná/pečená: brokolice, květák, mrkev, dýně, brambory, cuketa, lilek, hrášek, kukuřice, řepa, houby (žampiony, hlíva ústřičná) – i když to technicky není zelenina…
syrová: rajčátka, paprika, ředkvičky, řapíkatý celer, jarní cibulka…
listová zelenina: špenát, rukola, polníček, hlávkový salát, kapusta, řeřicha…
tmavá zelenina: mrkev, brokolice, růžičková kapusta, zeleninový salát, atd. Bývá většinou jen lehce spařená. Stačí, když ji uvaříte jen tak, aby změkla, ale měla přitom krásnou barvu a zůstaly v ní vitamíny.
ZÁKLAD
hlávkový salát, řeřicha, zelené listy, baby špenát, soba nudle, kapusta, houby (žampióny, hlíva ústřičná)
ŽIVÁ SLOŽKA
rajčata, paprika, brokolice, zelené fazole, cuketa, bazalka, máta, červená paprika, okurka
BÍLKOVINY
cizrna, kuře, tofu, fazole, tempeh, vajíčka, hovězí, čočka, plody moře, vajíčko, ryby
KOMPLEXNÍ SACHARIDY
kukuřice, hnědá rýže, sladké brambory, pohanka, hrášek
SLADKÉ
jablko, jahody, borůvky, papaya, mango
OBILOVINY
rýže, polenta, quinoa, bulgur, jáhly, červená čočka
TUKY
avokádo, olivový olej, semínka, (dýňová, lněná, slunečnicová, chia), tahini omáčka, ořechy, mák
DRESSING
guacamole, hummus, pesto, sójová omáčka, hořčicová zálivka
A PROČ VÁS TATO MISKA BUDE BAVIT?
Můžete se v klidu zbavit zbytků v lednici. Jsem si jistá, že každý má v ledničce rajčata či zbytek zeleninového salátu.
JDĚTE DO TOHO:
TMAVÁ ZELENINA + OBILOVINY + BÍLKOVINY + TUKY + ŽIVÁ SLOŽKA
Co je na tomto receptu nejlepší? Můžete si jej udělat podle sebe. Do misky si naskládáte to, na co máte zrovna chuť. Postup je opravdu velmi jednoduchý. Všechno zkrátka promícháte. A to je celé! Ideální samozřejmě je, pokud je základ teplý.
Dnes vám žádný konkrétní recept nedám. Můžete se inspirovat mojí Buddha bowl.
Co budete potřebovat:
čerstvý špenát
uvařená cizrna
uvařený zelený květák
uvařená okra (ibiškovec jedlý)
baby karotka
blanšírovaný baby hrášek
řepný hummus
upečené batáty
konopná semínka
thajská bazalka
Jděte do toho:
Předem jsem si v osolené vodě uvařila zvlášť cizrnu a květák. Blanšírovala (spařila) jsem si zelený baby hrášek a okru. Upekla jsem si v troubě jeden batát.
Řepný hummus jsem už měla předem připravený, jen jsem ho posypala konopnými semínky.
Vše jsem potom pěkně naskládala do hluboké misky a přidala jsem čerstvý špenát a thajskou bazalku.
Tento recept berte jako inspiraci. Každý máme svoje chutě, a proto si jej připravte podle sebe.
Možná některé jmenované potraviny neznáte
Co je okra?
Možná okru budete znát jako lady´s fingers neboli dámské prsty. Její chuť je jemná, lehce trpká, malinko tvrdá u konce (je nutné odříznout stopku).
Co je thajská bazalka?
Na rozdíl od té naší evropské bazalky tato bazalka mnohem výrazněji voní a taky chutná po lékořici a anýzu.
Co to jsou batáty?
Batáty jsou sladké brambory, které mají díky karotenoidům zářivou barvu. Obsahují plno vlákniny a patří vůbec k nejvýživnějším druhům zeleniny. Mohou pomáhat v prevenci rakoviny degenerativních očních chorob, deprese a srdečních onemocnění.
Teď už všechno víte, tak směle do toho. A jak vy si připravujete buddha bowl?
Klidně sdílejte, nechám se ráda inspirovat. 🙂
Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.
Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a Facebooku.
Ahoj, prosím ta ten repný humus kde a ako dlho uskladňuješ? Ďakujem.
Ahoj, hummus skladuji v ledničce a vydrží v ní tak 2-3 týdny. Já ho většinou sním hned. 🙂 Sylva