CO JE NUMBER 1 V INDICKÉ KERALE? VEGETARIÁNSKÉ CURRY

CO JE NUMBER 1 V INDICKÉ KERALE? VEGETARIÁNSKÉ CURRY

Tak je to tady! Připravila jsem pro vás vegetariánské jídlo a to rovnou z indické Keraly. 🙂 Kerala představuje stát, který jsem jako první v Indii navštívila. Myslím, že to byl takový menší šok, který jsem při prvním kontaktu s Indií zažila. Kerala je opravdu krásná, a pokud jste si řekli, že nikdy do Indie nepojedete, tak návštěvu tohoto státečku zvažte.

Kerala vás uchvátí kouzelnou mozaiku kokosových hájů, rýžových polí a především spleť vodních kanálů. Mezi tou vší zelení jsou zasazeny drobné vesničky a chatrče rybářů a nad hladinou visí vahadla obrovských „čínských rybářských sítí“. Pro mne to byl úžasný zážitek pozorovat jejich obyvatele. U vody se pere prádlo a koupe spousta dětí. Pluje se podél palmových hájů, kde lidé žijí na úzkých proužcích obdělávané půdy, kde chovají krávy, vepře, kuřata a kachny. A pohled na nekonečné plantáže palem se jen tak neomrzí.

Ale zpátky ke kéralské kuchyni. Jaká je? No převážně jako celá indická kuchyně, tzn. vegetariánská. Stejně pestrá a rozmanitá, jako samotná Indie, je i tato kuchyně. Nejtypičtější ingredience, které v této severoindické kuchyni najdete, jsou kokos, hořčičná semínka, tamarind a kari listy. Nejčastější přílohou je rýže, tapioka či různé placky.

Já jsem si z této kuchyně vybrala recept, který mi tam moc chutnal. Věřím, že bude chutnat i vám. A vůbec mi nevadí, že se tu nepoužívá maso. 🙂

CO BUDETE POTŘEBOVAT: 

½  květáku

2 lžíce olivového oleje

1 lžička semínek černé hořčice

1 lžička kurkumy

1 lžička mletého koriandru

1 malý kousek zázvoru

2 stroužky česneku

1 cibule

2 středně velká rajčata

mungo čočka

cizrna

ananas

citrón

1 plechovka kokosového mléka

sůl

Jděte do toho:

Přes noc jsem si namočila cizrnu a čočku Mungo. Ty jsem až další den uvařila do poloměkka v dostatečném množství vody se solí.

Následně jsem otrhala růžičky květáku a opekla je krátce na pánvi z obou stran.

Oloupaný česnek, zázvor a cibulku jsem rozmixovala najemno. Na větší pánvičku jsem vlila olivový olej, vmíchala semínka hořčice, mletý koriandr, kurkumu a rozmixovanou směs.

Přidala jsem nahrubo nakrájená rajčata, scezenou cizrnu a čočku, kousky ananasu, opečený květák a vlila kokosové mléko. Vše jsem osolila. Pánvičku jsem přikryla a nechala dojít do varu.

Celou keralskou curry směs můžete podávat samostatně nebo s rýží.

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.

Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a  Facebooku.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.