DHAL Z ČERVENÉ ČOČKY

DHAL Z ČERVENÉ ČOČKY

Dhal z červené čočky je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Recept sám o sobě je výborný  a  jednoduchý.  Základní surovinou je červená čočka. Jako všechny druhy luštěniny je i ona bohatá na bílkoviny. Kromě vápníku, selenu, zinku, draslíku, hořčíku, manganu a fosforu obsahuje červená čočka významné množství železa má ze všech druhů luštěnin nejlepší stravitelnost. Zlepšuje činnost střev, je skvělou prevencí proti zácpě a vůbec prospívá celému trávícímu systému.

Co budete potřebovat:

½ kg červené čočky

2 cibule

2 stroužky česneku

2 rajčata

250 ml kokosového mléka

250 ml vody

1 cm čerstvého zázvoru

1 lžičku kurkumy

1 lžičku římského kmínu

1lžičku kari směsi

1 lžičku mletého koriandru

chilli dle chuti

svazek čerstvého koriandru

2 lžíce oleje

sůl a pepř

půlku citronu

Postup:

Mám ráda, když jsou koření ve formě semínek. Ty jsem osmahla na sucho na rozpálené pánvi, dokud se nerozvoněla.  Pak jsem přesunula do hmoždíře a rozdrtila.

Pak jsem tuto směs přesunula znovu na pánev tentokrát s rozpáleným olejem a krátce zasmahnula.

Asi po minutce na prudkém ohni jsem vsypala nadrobno nakrájenou cibulku,  ztlumila oheň a dala zpěnit.

Propláchla jsem čočku.  Tuto část opravdu nepodceňujte. Čím víckrát čočku propláchnete bude dhál lepší. Já ji propláchla třikrát, dokud voda z ní nebyla čirá a přidala ji k cibuli s kořením.

Trochu jsem ji zasmahla. Zalila jsem ji vroucí vodou, kokosovým mlékem, osolila a dala vařit asi na 10 minut.  Po uvaření jsem vmíchala  nadrobno nakrájená rajčata,  citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a nasekaný koriandr.

Takto uvařený dhal můžete jako já ozdobit jedlými květy macešky.

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.

Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a  Facebooku.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.