JAK JSEM SE UČILA VAŘIT INDICKÉ JÍDLO

Jsem obrovskou milovnicí snad všeho indického. Pod pojmem indická kuchyně si většina z nás představí pálivé jídlo, tuny rýže a možná i nepříjemné střevní potíže, které si cestovatelé přivážejí ze svých cest po Indii. Skutečnost je však jiná, indická kuchyně může být mnohem příjemnější, než si dokážeme představit. Indie je plná barev, vůní a chutí. Stejné je to i s její kuchyní.

Indickou kuchyni opravdu zbožňuji a byla jsem opravdu velmi ráda, když jsem náhodou narazila na Facebooku na pozvánku na kurz indické kuchyně. Takže jsem neváhala ani chviličku a rozhodla jsem se ho spolu s dcerou zúčastnit.

Krásný oltářík, který přinesla Lila. Věděli jste, že Indové jídlo během přípravy neochutnávají, ale nejdříve dají první kousek božstvu?

Kurzy vaření (tzv. Cooking class) pořádá velký cestovatel Karel Wolf se svojí manželkou v rámci jejich projektu Kolem světa. Kurzy jsou pořádány v rámci úterních cestovatelských přednášek v Multikině Cinestar v Centru Černý Most. Samotné lekce vaření se odehrávají přímo ve Food courtu obchodního centra. Účastníci mají možnost soutěžit přímo na stránkách Facebooku a pouze 10 vybraných má možnost se aktivně podílet na výrobě indických pokrmů a vařit přímo na pódiu s pozvaným hostem. Ostatní se můžou rovněž účastnit, ale nevaří. Takže jistě chápete, že jsem neváhala a soutěžila. Velmi kladně hodnotím i to, že přednášky i kurzy jsou zdarma. 🙂

Já se, jak jinak, zúčastnila přednášky o Zlatá místa severní Indie, kterou přednášel Michal Jonák. Bylo to poučné, zajímavé a několikrát jsem se musela smát, když pouštěl videa na téma indických ochutnávek na ulici v Dillí. Noo, důležité je, se z toho všeho nepo…

Lili Mohini je nejen skvělá kuchařka, ale i úžasná tanečnice. Schválně mrkněte na Youtube 😉

Ano, asi už jste uhodli, že lekci vaření jsme obě vyhrály. Přiznám se bez mučení, já někdy více fotila, než vařila. Dcera to ovšem zvládla na výbornou. Světem indické kuchyně nás provedla velmi usměvavá a příjemná indická tanečnice a umělkyně Lila Mohini. V úvodu nás seznámila a naučila nás základní potraviny, které se používají v indické kuchyni a které zařadila i do našeho vaření.

Miluju koření, nejen to indické, a řekla bych, že se v něm i vyznám. Až do kurzu jsem ovšem neznala koření asofoetida. Říká se mu taky čertovo lejno (pro silný zápach) a do pokrmů se používá jen malé množství. Znali jste ho?

A nyní vás postupně provedu kurzem, jak jsem se ho účastnila já. Seznámím vás v krátkosti s jednotlivými recepty, které jsme si během kurzu vyzkoušeli. Jsou opravdu jednoduché, takže klidně si je můžete doma sami uvařit. Líbilo se mi, že Lili vybrala recepty, které lze i  zařadit do zdravého životního stylu.

CO JSEM SE TEDY NAUČILA? 


Máslo GHÍ

Základem indické kuchyně je přepuštěné máslo Ghí. V Indii se mu říká Ajurvédský elixír života. V obchodě se ho prodává hodně druhů. Lili nám, ovšem vysvětlila a ukázala, jak si ho udělat pěkně domáckým způsobem. To jsem velmi uvítala, protože já osobně Ghí používám ve své kuchyni. Ovšem nevyrábím si ho. Výroba Ghí je celkem jednoduchá, jen je nutné přesně dodržet postup, aby se nám mléčná bílkovina příliš nepřepálila.

CO JE VLASTNĚ GHÍ?

Odborníci tvrdí, že je to superpotravina. Možná proto se tak hojně rozšířilo a můžete na něj dnes narazit v každém obchodu. I když se z másla připravuje, má zcela jiné vlastnosti než obyčejné máslo. A proč je tak prospěšné pro naše zdraví? Nepřepaluje se, neobsahuje žádnou mléčnou bílkovinu, neobsahuje sůl a laktózu a je bohaté na vitamín K2. Pomáhá při trávení, podporuje metabolismus, snižuje hladinu cholesterolu, zvyšuje imunitu těla, posiluje ledviny, mozek a nervovou soustavu a zlepšuje paměť. A hlavně, vydrží rok. Někde jsem dokonce četla, že až 100 let.

CO BUDETE K JEHO VÝROBĚ POTŘEBOVAT? 

Pouze máslo, hrnec a utěrku nebo kus plátýnka, přes který přepuštěné máslo přecedíte.

A JAK SI MŮŽETE GHÍ VYROBIT SAMI DOMA? 

Nejdříve si připravte kus plátýnka a nádobu, ve které budete ghí skladovat.

Vezměte 500 g másla a dejte ho do kastrůlku. Na středním ohni máslo postupně rozpouštějte. Ztlumte plamen tak, aby máslo jen maličko bublalo. Máslo bude pěnit a prskat. Na povrchu se začne srážet bílkovina. Máslo se krásně rozvoní a zezlátne. Pečlivě hlídejte, ať máslo nepřipálíte, mělo by zůstat zlatavé a nesmí zhnědnout.

Sraženinu na povrchu sbírejte postupně lžičkou. Až bude máslo čisté a přestane prskat, je čas stáhnout ho z ohně. Nechte ho trochu zchladnout. Přeceďte ho přes jemné plátýnko do čisté sklenice s pevným uzávěrem.

Půl kila másla vám zabere asi 15 minut vaření. Pokud ho bude víc, bude to trvat déle.


SÝR PANEER

Jednu z hlavních rolí, která hrála prim v celém našem kurzu, byl domácí sýr Paneer.

CO JE TO VLASTNĚ PANEER? 

Je to středně tvrdý indický sýr z plnotučného kravského mléka. Z toho, co je u nás běžně k dostání, bych to přirovnala například k trošku tvrdší mozarele. Možná bude jednodušší vyrobit ho sám, než jej někde shánět v obchodě. Paradoxně jedna z jeho největších předností je, že nemá žádnou chuť 🙂

CO BUDETE K JEHO VÝROBĚ POTŘEBOVAT? 

Budou vám stačit 4 lžíce citronové šťávy a 2 litry plnotučného mléka.

A JAK SI MŮŽETE PANEER VYROBIT DOMA? 

Je to velmi jednoduché. Nalijete do hrnce 1 litr plnotučného kravského mléka a ohřejte. Ve chvíli, kdy mléko začne vřít a zvedat se, ztlumte plamen na minimum a přelejte šťávu z půlky citrónu.

Celkem vařte zhruba 3–5 minut. Mléko se začne srážet. Pokud ne, zkuste přidat ještě trochu citrónové šťávy. Jen pozor, čím více přidáte citrónové šťávy, tím bude mít Paneer kyselejší příchuť. Potom to trvá opravdu chvilku a srážení přestane.

Musíte vychytat ten moment a okamžitě stáhnout z plotny a scedit přes plátýnko natažené přes síto a přecedit.

Vysrážený sýr svažte v plátýnku do uzlíčku. Následně vložte do nádoby a zatěžkejte jej něčím těžkým a nechte vychladnout. Za ¾ hodiny je Paneer hotový.


PARATHA

Paratha je placatý indický celozrnný chléb. Placky můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k libovolnému indickému pokrmu.

CO BUDEME K JEHO VÝROBĚ POTŘEBOVAT? 

Mouka – 2 hrníčky

Ghí – 2 čajové lžičky

Sůl

Voda

A JAK SI MŮŽETE PARATHU VYROBIT DOMA? 

Do mísy nasypeme mouku, přidáme sůl a Ghí a promícháme. Postupně smícháme všechny ingredience na těsto kromě vody. Postupně přidáváme vodu a hněteme dokud nedostaneme měkké hladké těsto. To necháme uležet cca 15-20 minut.

Vytvoříme bochánek, který vyválíme v mouce. Válečkem ho rozválíme na placku o průměru cca 15 cm.

Placku dáme na rozpálenou pánev, nejdříve nasucho bez oleje. Až se začnou na povrchu vzdouvat bubliny, placku otočíme. Placku pomažeme olejem a za chvíli znovu otočíme a pomažeme olejem i druhou stranu.

Podle potřeby ještě párkrát otočíme. Na placce by měly být z obou stran hnědé skvrny.


SANDESH

Sandesh je překvapivě lahodný indický sýrový dezert. A jeho příprava je velmi opět jednoduchá.

CO BUDETE K JEHO VÝROBĚ POTŘEBOVAT? 

Paneer – z 1 litru mléka

Cukr moučka – ¼ hrnku

Kardamon

A JAK SI MŮŽETE SANDESH VYROBIT DOMA? 

Vychladlý a řádně vysoušený paneer jsme si již vyrobili. Teď jej rozdrobíme do nerezové misky a uhněteme z něj těsto. To trvá cca 5 minut, dokud není zcela hladké.

Přidáme cukr a kardamon a znovu hněteme do měkka. Jaký cukr použijete, závisí jen na vás. Lepší je použít nerafinovaný, hnědý třtinový cukr (moučka).

Dáme na chvilku na oheň a lehce osmahneme, aby vyprchla zbylá voda. Necháme vychladnout a znovu hněteme.

Z těsta naválíme stejně velké kuličky, které můžeme ozdobit oříšky, mandlemi nebo kokosem. Závisí jen na vás, co máte raději.


PANEER MAHARANI

Paneer maharani je rajčatové sabdží s domácím sýrem.

CO BUDETE K JEHO VÝROBĚ POTŘEBOVAT? 

Paneer – z 1 litru mléka

Rajčata 1 kg

Koření – asofoetida, skořice celá, červené čili, kurkuma, indický kmín, čerstvý zázvor, čerstvý koriandr, kešu oříšky

Ghí – přepuštěné máslo, sůl

A JAK SI MŮŽETE PANEER VYROBIT DOMA?

Nejprve na pánvi rozehřejeme ghí a opražíme koření. Přidáme rajčata a necháme je uvařit do měkka. Vypneme plamen a necháme je zchladit. Až rajčata vychladnou, rozmačkáme je na pastu.

Potom je dáme ještě jednou znovu vařit. Nakrájíme si kostky paneeru a přidáme je k rajčatové směsi s kořením. Vaříme cca 8 minut.

Přidáme pastu z kešu oříšků. Na závěr přidáme čerstvý koriandr.

Důležitá je radost z vaření! A co teprve, když si můžete sníst, co jste si sami uvařili!

Návštěva kurzu indické kuchyně byla pro mne nezapomenutelným kulinářským zážitkem.

Pokud rádi vaříte a učíte se nové věci, kurz vaření doporučuji. Musím se přiznat, ze začátku jsem byla skeptická. Říkala jsem si, že přece nebudu vařit v obchodním centru!! Nakonec mi to ovšem vůbec nevadilo, protože ta lekce byla velmi zajímavá. A ty lidi kolem, nakonec vám to ani nepřijde…

Myslím, že příjemnou tečkou každého kurzu je ochutnávka připravených pokrmů. Odnesete si tedy nejen nové kulinářské dovednosti, ale i nevšední gurmánský zážitek!

Nechte si chutnat!

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.

Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a  Facebooku.

Comments

  1. Sali says:

    Jít na nějaký kurz vaření mě láká. A snad ještě víc mě láká podívat se do kuchyně v indické restauraci, chtěla bych vidět, jak to jídlo připravují. Jak dokáží ty jejich omáčky připravit tak, jak jsou. Věřím, že kurz byl parádní zážitek. 🙂

    1. Sylva says:

      Vřele doporučuji. Bonus určitě je, že to bylo spojené i s přednáškou. A ta byla taky výborná.

  2. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

    1. Sylva says:

      Oh, Thank you so much. I am really happy that you enjoy my blog!!

  3. Eliška says:

    Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jestli mám máslo při přípravě Ghi v průběhu míchat. Mám i speciální hrnec na ohřívání mléka (má dvojité dno, plní se vodou), tak mám to zkusit v něm, aby se máslo nespálilo? A konečně, nikdy jsem Ghi nekupovala, tak jak poznám, že je Ghi hotové? 🙂
    Děkuji, Eliška

    1. Sylva says:

      Ahoj Eliško,
      přesně tak, máslo se míchá, tak aby se nespálilo. Určitě na mírném ohni. Sama uvidíš, že pěna se mění s ubíhajícím časem vaření. Svou konzistenci změní až do jemně nadýchané pěny jako obláčky. A jak poznáš, že je to už hotové? Přestane se tvořit pěna ze syrovátky. Je to fakticky snadné! Sylva

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.