Thajsko pro mne představuje zemi úsměvů. Zemi, kde se strašně ráda vracím, protože kultura této země je založena na pozitivním přístupu k životu. Tato atmosféra snad musí dostat každého – kamenní Buddhové v nadživotní velikosti, přepychové pozlacené paláce a krásné moře s nespočtem romantických ostrůvků. Zároveň je to pro mě země, kde lze na každém kroku nasbírat úžasné gastronomické zážitky. Myslím, že stačí jen jednou ochutnat a stanete se navždy fanouškem lahodných ostrých chutí. Teprve v Thajsku jsem objevila, jak chutná a vypadá rybí omáčka, garnátová pasta, kurkuma, tamarind, citrónová tráva, různé curry pasty, atd.
Co ale asi nejvíc na Thajsku miluju, že si za normální cenu koupíte mořské plody a ryby. Čerstvá ryba proto představuje jednu z radostí thajské kuchyně. Ty se grilují či připravují v páře na chilli, zázvoru a pokapané limetkovou šťávou. Můžete si je koupit ale i zabalené do banánových listů. Dary moře se pro změnu restují s praženými chilli papričkami, s česnekem či s bylinkami. Jak to píšu, tak se mi sbíhají sliny. 🙂
Dlouho jsem přemýšlela, jaký recept zvolit. Problém je, že mi v Thajsku chutná skoro všechno. :-)) Takže o Thajsku na mém blogu uslyšíte několikrát. Nakonec jsem zvolila pokrm, který jsem ochutnala jako první, když jsem tuto zemi navštívila. Tento recept vám zabere tak 15 min. Jak už název sám napovídá, jedná se o thajské zelené curry (kari). Nechám to na vás, zdali si curry vyrobíte sami (jako já) nebo si jej koupíte v obchodě. Od toho se samozřejmě odvíjí i délka přípravy pokrmu.
Jako správní gurmáni začneme výrobou domácí zelené curry pasty. 🙂
Domácí zelená curry pasta
Co budete potřebovat:
2 banánové šalotky
2 cm galangu
2 stroužky česneku
1 stonek citronové trávy
1 lžička římského kmínu
½ lžičky koriandru
1 svazek bazalky
1 svazek čerstvého koriandru
1 lžíce rybí omáčky
špetka mletého badyánu
Jděte do toho:
Všechny suroviny jsem pěkně smíchala a rozmichovala s trochou teplé vody v mixéru. Pokud máte čas a trpělivost, můžete použít hmoždíř. 🙂 Pastu si můžete klidně připravit předem. Dá se skladovat až 5 dní ve vzduchotěsné nádobě. Jednoduché, že ano? A jak by řekla moje dcera: „Hlavně mami víš, že je to čerstvé.“ 🙂
Thajské zelené curry
Co budete potřebovat:
1 lžíce kokosového oleje
2 hvězdičky badyánu
1 malý lilek
zelená curry pasta
1 velká plechovka kokosového mléka
hrst sterilizovaných kukuřiček
450 g syrových tygřích krevet
1-2 lžíce rybí omáčky
2 limetky
listy nasekané bazalky
listy koriandru
1 červená chilli paprička
Jděte do toho:
Nejdříve jsem si rozehřála kokosový olej na větší pánvičce. Přidala badyán a lilek. To jsem smažila na středním ohni 1 minutu. Následně přidala curry pastu a polovinu kokosového mléka. Pastu jsem vmíchala do mléka a pak zesílila oheň na maximum.
Zalila jsem zbytkem kokosového mléka. Protože někdy nerada plýtvám věcmi (teď mami raději nečti:-)), které mám ráda, natočila jsem vodu do poloviny plechovky, vypláchla ji a rovněž jsem ji nalila do pánve. Vhodila jsem kukuřičky, přivedla vše k varu a nechala jsem asi 3 minuty dusit. Přihodila jsem krevety a dusila další 2 minuty, než zrůžověly a byly zcela propečené.
Odstavila jsem pánev z plotny a mrskla do ní trochu rybí omáčky (podle chuti), šťávu ze dvou limetek, bylinky a chilli papričku. Pokud máte děti, tak tam raději chilli nedávejte, ať jim nevylezou oči z důlku. 🙂
Ke curry můžete podávat i s limetkou, abyste si s ní mohli jídlo pokapat.
MŮJ TIP:
Hodně mých kamarádů jsou vegetariáni a nerada bych, převážně ze sobeckých důvodů, aby přestali sledovat můj blog a číst moje články o vaření. 🙂 Takže mám pro vás takový malý tip. Pokud nejíte maso, tak garnáty klidně vynechte. Tento pokrm chutná velmi dobře i bez nich! 🙂
Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.
Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a Facebooku.