Dhal z červené čočky

Dhal z červené čočky je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Recept sám o sobě je výborný  a  jednoduchý.  Základní surovinou je červená čočka. Jako všechny druhy luštěniny je i ona bohatá na bílkoviny. Kromě vápníku, selenu, zinku, draslíku, hořčíku, manganu a fosforu obsahuje červená čočka významné množství železa má ze všech druhů luštěnin nejlepší stravitelnost. Zlepšuje činnost střev, je skvělou prevencí proti zácpě a vůbec prospívá celému trávícímu systému.

Co budete potřebovat:

  • ½ kg červené čočky
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • 250 ml kokosového mléka
  • 250 ml vody
  • 1 cm čerstvého zázvoru
  • 1 lžičku kurkumy
  • 1 lžičku římského kmínu
  • 1lžičku kari směsi
  • 1 lžičku mletého koriandru
  • chilli dle chuti
  • svazek čerstvého koriandru
  • 2 lžíce oleje
  • sůl a pepř
  • půlku citronu

Postup:

Mám ráda, když jsou koření ve formě semínek. Ty jsem osmahla na sucho na rozpálené pánvi, dokud se nerozvoněla.  Pak jsem přesunula do hmoždíře a rozdrtila.

Pak jsem tuto směs přesunula znovu na pánev tentokrát s rozpáleným olejem a krátce zasmahnula.

Asi po minutce na prudkém ohni jsem vsypala nadrobno nakrájenou cibulku,  ztlumila oheň a dala zpěnit.

Propláchla jsem čočku.  Tuto část opravdu nepodceňujte. Čím víckrát čočku propláchnete bude dhál lepší. Já ji propláchla třikrát, dokud voda z ní nebyla čirá a přidala ji k cibuli s kořením.

Trochu jsem ji zasmahla. Zalila jsem ji vroucí vodou, kokosovým mlékem, osolila a dala vařit asi na 10 minut.  Po uvaření jsem vmíchala  nadrobno nakrájená rajčata,  citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor a nasekaný koriandr.

Takto uvařený dhal můžete jako já ozdobit jedlými květy macešky.

Líbil se vám článek? Tak jej nezapomeňte sdílet a dát o něm vědět ostatním…Budu ráda! 🙂

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.