Hit letošního jara! Jedlé kytky!

Máte rádi trochu magičnosti? Já ano. Takovou magičnost pro mne představují jedlé květy. Naprosto jsem se nadchla pro tuto jedlou bižuterii. Baví mě ta rozkvetlá louka na talíři. Je to opravdu gurmánský zážitek. Možná je to i trochu ujeté, začít jíst kytky ve 21. století. Ale proč ne?

Možná to někomu přijde tak trochu zvláštní, ale nejedná se ale o žádný módní trend, ani návrat hippie. Spíš znovuobjevení něčeho, co jsme tak trochu ztratili. Vždyť květinami zdobili slavnostní pokrmy již staří Řekové, Číňané, Indové či Římané. Po tisíciletí naši předkové žili v rytmu přírody. Zkrátka využívali látky, po kterých touží naše tělo.

Co jsem třeba nevěděla, ale stejně jako léčivé bylinky, květy jsou rovněž bohaté na minerály, antioxidanty, vitamíny a enzymy, blahodárně působí na krevní oběh, srdce, oči, mají detoxikační účinky, zlepšují imunitu, ale co hlavně – náladu. O tom jsem na 100% přesvědčená. Sbírání květů má především blahodárný vliv na psychiku. Můžu vám zaručit, že pokud se vydáte do přírody na sbírání rostlinek, váš vystresovaný mozek se přestane soustředit na starosti a na všechny úkoly, které vám leží na bedrech, odsune je na druhou kolej anebo úplně vytlačí, až zastaví. Je asi zbytečné vám vyprávět, že chůze po přírodním povrchu, po louce nebo v lese, je ten nejzdravější pohyb.

Tím, že nenajdete vždy stejnou rostlinku, jídlo bude vždy originální. A hlavně se tu kreativitě meze nekladou a to mě moc baví. Takže pojďte se mnou využít daru matky přírody. Jedlé rostlinky můžete najít ve volné přírodě, vypěstovat si je na zahrádce nebo samozřejmě koupit. Jen pamatujte na to, že tato síla okamžiku trvá jen krátkou dobu, kdy květy raší a kvetou.

Já jsem ve svém receptu využila macešky neboli violku zahradní. Její květy jsou opravdu nádherné a velmi fotogenické, a proto je hojně využívají kuchaři na různých kulinárních akcích. Můžete je přidat v podstatě do jakéhokoliv jídla, neboť nejsou chuťově výrazné. Já jsem je využila do jáhlové kaše, protože není nad to si udělat krásnou snídani.

Jáhlová kaše s jedlými květy

Co budete potřebovat:

250 ml ovesného mléka

70 g jáhel

1 lžičku olivového oleje

mletou skořici, kakao a kardamom

hrst čerstvých jahod

malou hrst jedlých květů (macešek)

Jděte do toho:

Podle ájurvédy jáhly zahřívají a hodí se k povzbuzení trávícího ohně, a tedy i při hubnutí. Jáhly jsem vsypala do hrnku a spařila je horkou vodou. Tento postup jsem zopakovala ještě jednou, tak abych zbavila jáhly případné hořkosti.

Potom jsem nalila do menšího kastrůlku ovesné mléko a přidala spařené jáhly.

Přivedla je k varu, stáhla plamen a za občasného míchání jsem vařila do změknutí, asi 30 minut. Abych docílila jemnější konzistence, nakonec jsem tuto směs rozmixovala. Zakápla jsem ji olivovým olejem, posypala skořicí, kakaem a kardamomem. Pokud máte rádi kaši sladčí, můžete použít nějaké sladidlo. Třeba javorový sirup nebo med.

Na závěr jsem celou kaši dozdobila květy macešky a čerstvými jahodami. Vytvořila jsem si tak krásnou rozkvetlou louku.

 

Jen jedna rada na závěr, dětem květy raději nedávejte. Nejsou vhodné pro děti do 8 měsíců.

Líbil se vám článek? Tak jej nezapomeňte sdílet a dát o něm vědět ostatním…Budu ráda! 🙂

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.