Jak si udělat malý Vietnam v misce? Začněte kuřecí polévkou PHO GA!

Když se řekne vietnamská polévka, tak vím, že se tak trochu bavíme o návykové záležitosti. Hodně lidí si objednává ve vietnamské restauraci hovězí polévku PHO BO a na kuřecí polévku PHO GA se tak trošku kašle. To si myslím, že je škoda.

Až se vám vůně této polévky rozplyne doma v kuchyni, pochopíte, o čem mluvím.  A co to teda ta PHO GA vlastně je? Silný kuřecí vývar s aromatickým kořením, kuřecím masem, rýžovými nudlemi a hrstí voňavých bylinek s nezbytnou dávkou chilli. A co je super zpráva? Krásně vás v těchto chmurných dnech zahřeje. Je to taková polévka pro tělo i duši.

Připravila jsem pro vás recept, který neberte doslova, že se tak vaří ve Vietnamu. Upravila jsem si ho tak, aby mi chutnal a já nemusela polovinu věcí shánět po celé Praze. Všechny ty exotické ingredience a bylinky jsem nakoupila v pražské SAPĚ.

Co budete potřebovat:

2 menší plátky čerstvého zázvoru

menší cibuli

1 tyčinku celé skořice

3 hvězdičky badyánu

1/2 kardamomu

1 polévkovou lžíci hřebíčků

1 polévkovou lžíci semínek koriandru

1 polévkovou lžíci bílého pepře

Další ingredience:

500 g kuřete

rýžové nudle

rybí omáčka

himálajská sůl

špetka kokosového cukru

svazek čerstvého koriandru

jarní cibulka

máta peprná

citrónová tráva

mungo výhonky

chilli papričky (dle chuti)

citrón

chilli omáčka

bazalka thajská

Jděte do toho:

Nejdříve jsem si připravila KOŔENÍ. To je právě to, co dává této polévce tu jedinečnou chuť. Použila jsem zázvor, koriandr (semínka), cibuli, celou skořici, hřebíček, kardamom, fenykl a badyán (čínský anýz).

Všechno koření jsem si pěkně spálila. Ne nebojte se, nemusíte doma nutně dělat oheň! Vše jsem naskládala na pánvičku a opekla tak, že jsem jej spálila. Nepřidává se tu žádný olej, ale zkrátka se to opeče jen tak nasucho. Je to opravdu jeden ze základů této polévky, aby dostala tu správnou chuť.

Jakmile koření zchládlo, nasypala jsem je do sítka na čaj. K tomu jsem přidala ještě zázvor, který jsem očistila lžičkou. Přijde mi, že lžička je na to zcela ideální, protože tam zůstane aspoň trošku zázvorového “masa”.

Základem této polévky je samozřejmě silný VÝVAR. Ten uděláte velice snadno tím, že vývar dáte spíše probublávat, co nejdelší dobu. Já jsem jej dělala z kuřecího masa a kořeninové zeleniny (mrkev, celer, cibule, vietnamská šalotka, česnek a petržel). Vy ale můžete použít i morkové kosti nebo oháňku.

Zatímco se mi vařil vývar, tak jsem si připravila nudle. Do polévek PHO se většinou dávají ploché rýžové nudle. Já mám osobně raději ty kulaté. Těm se říká Bún. Určitě uděláte dobře, pokud je namočíte do studené vody. Jen nesmíte zapomenout, že se budou tím pádem dělat kratší dobu. Nudle jsem si připravila tak, že jsem vodu ze středního hrnce přivedla k varu a následně hrnec stáhla. Slité nudle jsem dala do horké vody a promíchávala jsem je v ní asi tak 2-3 minuty. A abych neměla nudle převařené, nudle jsem znovu slila a zchladila je pod tekoucí vodou.

Asi tak hodinku před dokončením vývaru jsem přihodila opečené koření a citrónovou trávu. Tak vývar dostane úplně jinou chuť a vůni. Potom jsem polévku přecedila přes cedník, tak abych ji zbavila všech zbytečků z masa, zeleniny a koření.

Co mě asi nejvíc baví na této polévce, jsou asijské DOCHUCOVADLA a BYLINKY.

Jako dochucovadla jsem použila rybí omáčku, citrón a opravdu kapku chilli omáčky. Vše jsem přimíchala do scezeného vývaru a dala opět ohřát.

Mezitím jsem si přichystala misky, do kterých jsem si nachystala bylinky a nudle. Z bylinek jsem použila bazalku thajskou, vietnamskou jarní cibulku, vietnamskou šalotku a mungo výhonky. Na to vše jsem položila na plátky nakrájené kuřecí maso a nalila jsem opravdu horký vývar.

Nedělejte chybu jako já, když jsem dělala tuto polévku a nalila jsem na ni vlažnější vývar. Polévka byla tak docela studená.

TIP: Polévku ještě můžete ozdobit na kolečka nakrájeném chilli a trochou čerstvého koriandru. Citrón a rybí omáčku mějte přichystanou na stole, kdybyste si potřebovali polévku přichutit.

Líbil se vám článek? Taky si rádi doma vaříte asijské polévky?

Budu ráda, když o něm dáte vědět dalším…

 

Comments

  1. Aneta says:

    Naprosto dokonalé fotky! Hned jsem na ní dostala chut.

    1. Sylva says:

      Děkuji moc za pochvalu. 🙂

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.