LÁSKA. MOŘE. HIPPIE. TO JE RYBÍ CURRY Z PROVINCIE GOA

LÁSKA. MOŘE. HIPPIE. TO JE RYBÍ CURRY Z PROVINCIE GOA

Když jsem jela do indické Goy, těšila jsem se na nespoutané večírky a divoké protančené noci.  Bohužel se nic takového nekonalo.  Takto vypadala indická Goa v 60. -80. letech, kdy byla centrem hippie. Její sláva už bohužel dávno vybledla. Přesto sem nadále míří spousta volnomyšlenkářů, kteří hledají ztracené zítřky. Říká se, že pokud jedete do Indie a nenavštívíte Gou, nikdy neporozumíte rozmanitosti Indie. Možná na tom něco bude.

Tento indický státeček je bývalou portugalskou kolonií. To, že sem vkročila noha Evropana, poznáte skoro na každém kroku. Je tu spousta krásných kostelů a katedrál.  Ale co je tu hlavně to, jsou hezké nekonečné pláže.  V jejich blízkosti najdete rybářské chatrče, skromné bary a restaurace. Kolem pláží projíždějí na svých člunech a lodích rybáři, aby si zajistili denní obživu. Úlovek se pak většinou servíruje v místních restauracích, které nabízejí různé ryby a další dary moře. Nejčastějším jídlem v Goy je ryba s rýží dochucená kari kořením.

Takže je vám jasné, co vás dnes naučím vařit. 🙂

Budete potřebovat (pro 2 osoby)

3 stroužky česneku

3 cm zázvoru

1 zelená chilli paprička

2 rajčata

1 lžíce kokosového oleje

1 cibule

1 lžička garam masaly

1 lžička mletého římského kminu

1 plechovka kokosového mléka

1 filet z tresky

šťáva z limetky

koriandr na ozdobu

Jděte do toho:

V kuchyňském robotu jsem si rozmixovala česnek, zázvor, chilli papričku a rajčata zcela do hladka. Tuto směs jsem si odložila stranou.

Na středním, až silném plameni jsem rozehřála olej na velké pánvi. Vhodila jsem cibuli a 2 minuty restovala. Posypala jsem garam masalou a římským kmínem a za stálého míchaní smažila dalších 30 vteřin.

Vlila jsem rozmixované ingredience a přivedla k varu. Potom jsem přidala kokosové mléko. Opět jsem přivedla k varu a pak stáhla pramen a chviličku podusila.

Do curry jsem přidala kousky tresčího masa a přivedla k varu. Rybu jsem se snažila uvařit zvolna, než byla zcela uvařená.

Vmíchala jsem šťávu z limetky a koriandr.


Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.

Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a  Facebooku.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.