Nejbarevnější raw dort

raw dort, vegan

Když jsem byla malá, obdivovala jsem babičku Hedvičku, jak dokáže vytvářet krásné dorty. Jak všechny ingredience v něm krásně drží pospolu, každý detail ladí oku a každé sousto se rozplývá na jazyku.

Babička používala na pečení hrnce. Říkala mi, že kolikrát i korpus spálila a musela jej dělat znovu. Já se o dort taky pokoušela, když jsem jej připravovala svému milému. Korpus jsem dělala ve velkých hrncích po vzoru babičky a výsledek je vám určitě jasný. Dlouho jsem tehdy na pečení zanevřela a upřímně mne nikdy ani moc nebavilo. Proto když jsem objevila nepečené dorty, tak moje srdce zaplesalo. Bylo to přesně to, co jsem hledala. S raw dortem se vám totiž nestane, že byste těsto připálili.

raw dort

Chtěla bych vás upozornit, že pokud jste ještě nikdy nejedli  raw dort, tak vám možná zpočátku bude připadat trochu neobvyklý. Já jsem si však na jeho chuť zvykla a zcela ji přijala. Nebylo to však na první dobrou.  Miluju čokoládový krém z avokáda. Ten si klidně můžete udělat samostatně i jako jednoduchý dezert. Ingredience, které se používají k výrobě raw dortů, jako jsou banány, datle, vanilková vrstva z kešu a kokosové šlehačky jsou trošku exotika. Ale myslím, že pokud nemáte času nazbyt a chcete vytvořit pro sváteční chvíle něco opravdu velkolepého, je to úplně ideální. Raw dorty jsou velmi syté, takže je můžete použít klidně místo jednoho jídla.

Co budete potřebovat

Koláč je do dortové formy o velikosti cca 23 cm.

Ingredience:

2 banány

Na korpus:

2 hrnky brusinek

2 hrnky ovesných vloček

1 lžičku perníkového koření

3 lžíce kakaa (miluji raw kakao)

Na čokoládový krém:

2 zralá avokáda

1 hrnek masitých datlí (výborné jsou Medjol)

3 lžíce kakaa (ideálně raw)

1 hrnek rostlinného mléka

2 lžíce rozpuštěného kokosového oleje

1 lžičku vanilkového prášku z vanilkového lusku

Na vanilkovou vrstvu:

1 hrnek kešu ořechů (namočených na několik hodin do vody, pokud jste zapomněli, zalijte kešu vařící vodou a nechte namáčet nejméně půl hodiny)

šťávu z jednoho většího citrónu

1 plechovku kokosového mléka (uložte ji na několik hodin a to ideálně přes noc do lednice)

pokud sladíte, můžete použít trochu kokosového cukru dle chuti

1 lžičku vanilkového prášku

Na ozdobení:

Unicorn Superfoods Ocean Blend

pistácie

mrazem sušené ovoce

sušené květy chrpy

směs Sonnentor Všechno nejmilejší

raw kakao

Postup:

Nejdříve jsem si vyložila dortovou formu pečícím papírem. Nakrájela brusinky na malé kousky. Všechny ingredience na korpus jsem vložila do mixéru a mixovala, dokud nebyla směs poměrně konzistentní a lepivá. Budete potřebovat opravdu výkonný mixér. Když mi některé brusinky zůstávaly vcelku a nešly pořádně rozsekat, přidávala jsem postupně po lžících trochu vody.

Jakmile bylo těsto hotové, vymačkala jsem ho do dortové formy. Je to trošku jiná práce, než když děláte normální dort. Dno jsem zarovnala a po stranách vytvořila asi 4 cm vysoké okraje. Vložila jsem do lednice, aby směs pořádně ztuhla.

raw dort, vegan

Následně jsem si připravila čokoládový krém. Všechny ingredience na krém jsem vložila opět do mixéru a dohladka rozmixovala. V tomto případě jsem zkrátka ochutnávala a dochucovala.

raw dort, vegan

Oloupala jsem banány a podélně nakrájela na plátky. Vyložila jsem jimi dno korpusu a poté je zalila čokoládovým krémem. Uhladila povrch a opět vložila do lednice.

raw dort, vegan

raw dort, vegan

Otevřela jsem si kokosové mléko a vydlabala z něj ztuhlou kokosovou část. Vložila ji spolu s ostatními ingrediencemi na vanilkový krém do umytého mixéru a rozmixovala dohladka.

raw dort, vegan

Všechno jsem krásně navrstvila na čokoládový krém.

raw dort, vegan

Pak jsem vzala šablonu Ganéšy a položila ji na vytvořený dort. Vzor jsem vysypala kakaem. Šablonu si můžete objednat od jedné velmi milé holčiny z Koření života. A proč Ganéša?  Mně se zkrátka líbí tento hinduistický bůh se sloní hlavou. A pokud byste přeci jen chtěli vědět, proč jsem si jej vybrala, tak na portále Jógy dnes naleznete odpověď.

raw dort, vegan

Posléze jsem okraje dortu dozdobila modrým práškem Unicorn Superfoods, pistáciovými oříšky, pomletým mrazem sušené ovocem na prášek, sušenými květy chrpy a vložila do lednice.

raw dort, vegan

raw dort, vegan

Myslím, že můžete i pro pevnější výsledek dát na chvíli dort do mrazáku (tak cca. 30 minut). Já to tedy nezkoušela. Dávala bych si však u toho pozor, aby se vám nezcvrklo kokosové mléko. Jak říkám, nemám s tím zkušenosti. 🙂 Protože se jedná o raw dort mějte na mysli, že jej budete muset tak do tří dní sníst. Bohužel vám jako jiné dorty v lednici týden nevydrží. Myslím, že to vůbec nevadí, protože až jej ochutnáte, tak jej celý sníte. 🙂

raw dort, vegan

raw dort, vegan

raw dort, vegan

Raw dorty jsou zkrátka boží! Jsem si jistá, že si je zamilujete jako já.

Líbil se vám článek? Budu ráda, když o něm dáte vědět dalším…

 

Comments

  1. Kelvin Eagleton says:

    Looks nice Sylva with very nice healthy ingredients. If you have a spare slice, I’m happy to do the taste test. Nice photos and thanks for sharing recipe.

    1. Sylva says:

      Thank you Kelvin so much. 🙂

  2. Platan says:

    No, a som hladný :/ 😀

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.