Baby nebude sedět v koutě! Aneb Sylva rules

Milá Sylvo, je Ti málo přes dvacet let a právě ses vrátila domů z „Au-pair“ pobytu v Anglii. Na jih Anglie jsi utekla před prací zdravotní sestřičky, která tě nebavila, ale hlavně před sebou samotnou. Několik měsíců v cizím prostředí Ti sice pomohlo trochu se v životě zorientovat, udělat si názor na spoustu věcí, ale i tak si přijdeš ztracená a v porovnání se svými vrstevnicemi docela nemožná. Když se vrátíš, nemáš peníze, ani práci. Nepřijdeš si talentovaná ani nijak zvlášť pěkná. Jediné, co víš, že toužíš po změně a všechno, co máš, jsou jen sny. A kdo Ti vlastně …

Continue Reading

Obědvejte jako Thajky! Uvařte si thajské zelené curry

Thajsko pro mne představuje zemi úsměvů. Zemi, kde se strašně ráda vracím, protože kultura této země je založena na pozitivním přístupu k životu. Tato atmosféra snad musí dostat každého – kamenní Buddhové v nadživotní velikosti, přepychové pozlacené paláce a krásné moře s nespočtem romantických ostrůvků. Zároveň je to pro mě země, kde lze na každém kroku nasbírat úžasné gastronomické zážitky. Myslím, že stačí jen jednou ochutnat a stanete se navždy fanouškem lahodných ostrých chutí. Teprve v Thajsku jsem objevila, jak chutná a vypadá rybí omáčka, garnátová pasta, kurkuma, tamarind, citrónová tráva, různé curry pasty, atd.

Continue Reading

Tajemství khmérské kuchyně odhaleno! Amok a mango salát

Vybrala jsem pro vás docela dva jednoduché khmérské recepty. Ty jsem se naučila přímo na kurzu vaření v Kambodži. Proč se této kuchyni říká khmérská? Název vznikl podle nejpočetnější etnické skupiny. Z tohoto důvodu se kambodžská kuchyně často nazývá khmerskou. Je to jedna velká směsice chutí thajských, indických, laoských, vietnamských či čínských. Kambodžská jídla jsou mnohem méně ostrá a většinou se dochucují chilli.  V této kuchyni se rovněž velmi používá kokosové mléko. A to já mám opravdu ráda. Skoro ke každému jídlu je podávána rýže v misce jako příloha. A mangový salát je k tomu všemu taková třešnička na dortu.

Continue Reading

Proč nepít energeťáky, ale raději Cold Brew? Zvolte si zdravější cestu!

Je na čase vyměnit všechny ty náhražky, cukry a instantní nesmysly a zázračné budiče života za pořádnou kávu! Všichni jste už o tomto slovním spojení určitě slyšely: COLD BREW! Hlavně v tom nehledejte žádný háček: káva a filtrovaná voda. Proč si komplikovat život, když můžeme některé věci dělat jednoduše.

Continue Reading

10 důvodů, proč se Havaně říká Paříž Karibiku?

Jsou města, která se vám zaryjí do paměti. Pro mne jedním z takových měst určitě bude Havana. Ta má nejen krásné památky, zajímavou historii a báječné moře, ale má co nabídnout i milovníkům literatury. Stará Havana má nostalgickou přitažlivost a v mých očích vždy zůstane jako muzeum pod širým nebem. Její atmosféra je neopakovatelná i přes všechnu tu bídu a plná naděje. Chvílemi jsem si přišla jako ve starém americkém filmu. Historické centrum je pro procházky výzvou, místy si budete říkat, zda se vám nic nestane a jste v bezpečí, ale to k tomu všemu patří. Najdete tu krásné koloniální domy, obchody zářící prázdnými …

Continue Reading

Co snídají Australanky? Aneb Australanky netloustnou!

Pokud jste četli některý z mých článků o Austrálii, tak už víte, že typické australské jídlo neexistuje. Co je však pro Austrálii typické, jsou skvělé vydatné snídaně. Každý ví, že snídaně je nejdůležitější jídlo celého dne. Teprve v Austrálii jsem se však naučila pořádně snídat. Pochopila jsem, že když snídani nevynechám, zabráním tomu, abych se přejídala přes den, což je skvělá cesta k perfektním křivkám. O to jde holky, ne? 🙂 (kluci taky) Ne, že bych předtím nesnídala. Jenže moje snídaně byly tak nějak monotónní. A pokud jako já pochopíte, že snídaně je symbolem nového začátku, máte vyhráno.

Continue Reading

Proč jsem začala psát gurmánský zápisník?

Jíst zdravě je základ. Upřímně mi trvalo dlouhou dobu, než jsem všechny souvislosti pochopila. Myslím, že jsem to nakonec zvládla. Každý z nás máme na výběr. Vaše dny můžou být plné energie, jasných myšlenek, fyzické síly a sebevědomí nebo mohou být přesným opakem toho všeho. Ta rovnice je velmi jednoduchá. Pokud jíte odpad, tak se budete cítit jako odpad. Když jíte dobré a zdravé jídlo plné energie, jste plní energie. Jídlo, které konzumujete během dne, tvoří prožitky, které ten den máme. To, co jíme, má zcela zásadní vliv na všechny události našeho života – vlastně na celý náš život. A …

Continue Reading

Kde nakupovat asijské potraviny

Tak určitě jste už všichni pochopili, že asijská jídla zkrátka miluju. Pokud jdu někam na oběd, tak je to většinou vietnamská restaurace či bistro. Co mi hodně chybí v Čechách, že tu nefungují vývařovny pod širým nebem a nemáte, kde jíst na ulici jako v Asii. Ale samozřejmě to chápu, že na to tady nejsou podmínky. A proto se snažím taková jídla vařit doma, kde jsem si na to podmínky vytvořila. A to můžete i vy! Kde tedy obchody s těmito exotickými dobrotami najdete? Myslím, že v dnešní době není problém nakoupit asijské potraviny v každém supermarketu. O čem jsem ovšem přesvědčená, tak …

Continue Reading

Proč jet na Kubu? Není už teď pozdě?

„Proč jsi ještě nenapsala článek o Kubě? Už bych docela rád viděl fotky. Tam musí být krásně. “ začala jsem slýchávat. A má nejčastější odpověď zněla: „No, musím si to nechat projít hlavou. Pořád nevím, co si o tom všem mám myslet!“ Pokud bych k vám měla být upřímná, tak moji cestu na Kubě ovlivnilo spoustu věcí. Nikdy jsem netrpěla cestovatelským průjmem. Tady mne přistihl hned několikrát a vyřadil mne totálně na pár dní z provozu. Bylo mi šílené horko, měla jsem horečku a nemohla jsem pořádně jíst. Celou dobu jsem chodila se staženým zadkem. Po návratu jsem dostala ještě ke všemu …

Continue Reading

Borneo II. Část – krásné bílé pláže a gurmánský zážitek

Poznávání Bornea by nebylo úplné, kdyby se člověk nevykoupal v moři. Nabízí se dvě možnosti, jak si to pořádně užít – cesta lodí na jeden z ostrovů nebo návštěva přímořského rezortu. Hádejte, co jsem zvolila já? 🙂

Continue Reading