Podzimní romance s dýňovou polévkou

Nemít na blogu dýňovou polévku, to jako kdybys v blogerském světě nežil.  🙂 Ba ne, dýňovou polévku mám moc ráda. Už si ani nepamatuji, kdy a kde jsem ji poprvé ochutnala. Co vím ale jistě, u nás doma se moc nevařila. Takže ji můžu s klidným svědomím zařadit mezi cestovatelské úlovky. Pokud k tomu použijete dýni s názvem Hokaido, tak je to víc než nasnadě. Jo a Hokkaido se jí říká jen v Čechách.

Trošku jsem popátrala po jejím původu. Dýně Hokaido se od pradávna pěstovala na Dálném východě. Rozšířila se především s lodní dopravou. Pro námořníky představovala v podstatě „zeleninovou“ konzervu. Obsahuje spoustu betakaroténu, vitamín C a B, vápník, hořčík a železo. Nejslavnější kapitola v historii dýní se odehrávala v Nové Anglii. Tam se roku 1962 vylodili Otcové Poutníci z lodi Mayflower. Ti přežili svou první americkou zimu jen díky tomu, že jim domorodci přinesli jídlo. Kromě kukuřice a fazolí se k nim dostala právě dýně. Díky tomu jich zemřela jen polovina. Kdo z nich zbyl, začal na jaře vysévat právě ji. A tak dýně stejně jako krocan patří k oslavám Dne díkuvzdání. Aleluju! 🙂

Receptů, jak připravit dýňovou polévku existují tisíce.  Musím se přiznat, že ji ne pokaždé připravuji stejně. Tento recept ovšem patří mezi mé nejoblíbenější.  Mám ráda, když se polévka zjemní kokosovým mlékem. Dostane vždy tak trošku nádech exotiky.  Tento recept je pro více osob (6 osob), protože já si ráda dělám její zásoby do ledničky.  To, že se nemusí loupat, jsem zjistila teprve před 3 lety, když jsem svému kamarádovi popisovala, jak s ní v kuchyni zápasím. Zaťukal si tenkrát na čelo, sdělil mi to sladké tajemství a mě tím ušetřil docela dost času. Takže, pokud není slupka poškozená, můžete si takto uvařit celou dýni zbavenou semínek. Zní to až neuvěřitelně!

 

Co budete potřebovat:

2 lžíce olivového oleje

1 střední dýně hokaido

2 střední mrkve

1 střední cibule

5 cm zázvoru

2 větší stroužky česneku

1 plechovka kokosového mléka

1 lžička šafránu

1 chilli paprička

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička curry

sůl

Jděte do toho:

Takže už víte, že dýně hokaido se nemusí loupat. 🙂 Samozřejmě pokud v obchodě seženete jen s ošklivou slupkou, tak ji raději oloupejte. Nejdříve jsem si odstranila stopku, rozkrojila dýni na půl, vydlabala jsem všechna semínka a nakrájela jsem ji na trošku větší kostičky. Potom jsem na velký kousky nakrájela oloupanou mrkev. Vše jsem dala do velkého hrnce, přidala vodu a sůl a dala vařit.

Následně jsem si nakrájela oloupanou šalotku, česnek a zázvor. Na pánvičce jsem si ohřála olivový olej a přidala tyto ingredience. Jakmile byly do zlatova opečené, přidala jsem k nim chilli, římský kmín, curry a šafrán. Nechala jsem to ještě minutku opékat. Co mě na tom bavilo, že se krásně koření rozvonilo po celém bytě.

Jakmile se dýně s mrkví uvařila (zjistíte, že do nich píchnete nožem), dala jsem ji s troškou vody do mixéru. Kolik přidat vody nechám na vašem instinktu. Ne všichni budeme mít stejně velkou dýni, takže spotřeba vody se bude lišit. Přidala jsem ještě celou plechovku kokosového mléka a vše, co jsem si opekla na pánvičce. Pak jsem polévku pořádně rozmixovala a dochutila ještě solí. Vše můžete ještě jednou chvíli povařit. Hotovou polévku jsem ozdobila sušeným chilli.

Přeji hezký podzim

Sylva

 

Líbil se ti recept? Budu ráda, když o něm dáte vědět dalším…

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.