Polévka SATO AYAM

Možná je už vám z mého blogu jasné, že mám ráda pestrou světovou kuchyni. Fascinuje mne při mých cestách svět koření na tržištích, ten pestrobarevný kaleidoskop plný vůní. Mnohokrát jsem si z cest přivezla “něco” o čem jsem nevěděla, nač to použít. Pak si marně doma hledala recept a snažila se “vygooglit“, co to vlastně je. Dnes už jsem o trošku chytřejší a na svých cestách navštěvuji kuchařské mini kurzy, kde si moc ráda nechám vysvětlit místní ingredience. Jinak tomu nebylo ani na Bali.

Polévka je grunt! Vědí to i Indonésané. Ve slunné teplé Indonésii ji jedí po celý rok. To ovšem nemění nic na faktu, že polévku si klidně můžete vychutnat i v sychravých podzimních měsících. Ti co to mají rádi trochu ostré, si můžou do ní přidat chilli. Je totiž tím pravým lékem skoro na všechno. Sato Ayam se nevaří jen na Bali, ale připravuje se napříč všemi indonéskými ostrovy. Recepty se liší v každé oblasti, ale základ je stejný.

Co budete potřebovat:

1 mrkev
1 bramboru
1/2 litru kuřecího vývaru
100 g kuřete
2 šalotky
2 stroužky česneku
2 cm zázvoru
2 cm galangu
2 cm kurkumy
1 citrónovou trávu
1 bobkový list
1 limetkový list
2 celerové lístky
pár koleček čerstvého chilli
sůl a pepř
rýžové nudle
fazolové klíčky mungo

Jděte do toho:

Klasický kuřecí vývar jsem už měla připravený předem. Většinou ho dělám velký kotel a pak si ho zamrazím. Můžu ho tak využít třeba při takových to příležitostech, když mám chuť na takovou mňamku.


A teď už samotná polévka:

Nejdříve jsem si očistila mrkev, brambory a nakrájela na kostičky.
Rozpálila jsem si olej na větší pánvi. Přidala nakrájené kuře na jemné nudličky, nadrobno nakrájenou šalotku, česnek, galangal, zázvor, kurkumu, 1 bobkový list, 1 limetkový list, 2 celerové lístky a 1 špalíček citrónové trávy. Poté jsem přidala kuřecí vývar a nechala vše vřít 10 minut.

Polévka jsem osolila a opepřila. Posypala šalotkou, přidala zelenou jarní cibulku a zakápla limetkou. Polévka se servíruje tak, že do polévkové misky jsem si vložila hrst nudlí, fazolové klíčky mungo a přelila jsem horkou polévkou.

A protože mám ráda to ostré, dochutila jsem chilli papričkami nakrájenými na kolečka.Tato polévka je velmi hustá a můžete si ji dát jako hlavní chod na oběd.

Líbil se vám článek? Taky si rádi doma vaříte asijské polévky?

Budu ráda, když o něm dáte vědět dalším…

 

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.