Proč jsem začala psát gurmánský zápisník?

Jíst zdravě je základ. Upřímně mi trvalo dlouhou dobu, než jsem všechny souvislosti pochopila. Myslím, že jsem to nakonec zvládla. Každý z nás máme na výběr. Vaše dny můžou být plné energie, jasných myšlenek, fyzické síly a sebevědomí nebo mohou být přesným opakem toho všeho. Ta rovnice je velmi jednoduchá. Pokud jíte odpad, tak se budete cítit jako odpad. Když jíte dobré a zdravé jídlo plné energie, jste plní energie.

Jídlo, které konzumujete během dne, tvoří prožitky, které ten den máme. To, co jíme, má zcela zásadní vliv na všechny události našeho života – vlastně na celý náš život. A upřímně, kdo by nechtěl zdravý a šťastný život.

Myslím, že plánování jídla je prvním krokem k úspěchu. Někdy svůj plán sice nedodržím na 100%, protože během týdne se stanou věci, které nemůžu nijak ovlivnit. Takový je život, ale i přesto jsem zastáncem toho, že pokud chcete zdravě jíst, je dobré plánovat předem.

Během svých cest jsem nasbírala spoustu receptů, kuchařek, ochutnala nespočet zdravých i nezdravých jídel. Koukala jsem lidem pod ruce když vařili a snažila se co nejvíce pochytit. Prošla jsem opravdu dost dlouhý kus cesty. Byla to ovšem dost dlouhá doba na to, abych si dokázala udělat představu, co mi dělá dobře nebo mi naopak škodí. Musím se přiznat, že mám moc ráda asijskou kuchyni. To je dost zvláštní tvrdit, že? To je, jako kdybych tvrdila, že mám ráda tu naši – evropskou. Jen tím chci říct, že kuchyně na tomto kontinentu je mi mnohem bližší než třeba ta naše česká. Ale mám ráda samozřejmě i jinou. Jakou, to poznáte v mých receptech.

A protože mne jídlo doprovází celý život, rozhodla jsem se s vámi podělit o tyto mé gurmánské zážitky. Neberte mne ovšem zcela vážně. Některé recepty jsem upravila zcela pro vlastní potřebu. Co tím chci říct? Některé suroviny vůbec nemusím, tak s nimi moc nevařím. Mám ráda kořeněná jídla, takže v mých receptech najdete rozličná koření. A taky bylinky. Ty zkrátka zbožňuji! A to stejné závisí i na vás. Pokud nemáte rádi například rybu, tak ji nahraďte něčím jiným. A pokud jste vegetarián, tak můžete třeba rybu nahradit sladkými bramborami. Prostě žádná křeč. Každé jídlo lze upravit a já to nechám jen na vás. Co je důležité, aby nám všem chutnalo! 🙂

Abyste mohli se mnou vařit, tak se zkrátka bez těchto surovin neobejdete. Já je přidávám skoro do všeho. 🙂
Moje základní kuchyňské suroviny
ČERSTVÝ ZÁZVOR
ČESNEK
CHILLI VLOČKY
GARAM MASALA
KARI
KOKOSOVÉ MLÉKO
KOKOSOVÝ OLEJ
KURKUMA
MLETÁ SKOŘICE
OLIVOVÝ OLEJ
SÓJOVÁ OMÁČKA

Comments

  1. Klára says:

    Pěkný seznam základních surovin, já tam mám např. i fazole a také citrus, který přidávám, abych jídlům přidala na kyselosti. Právě citrus často mnozí šéfkuchaři vnímají jako velký rozdíl mezi tím, co přidávají do jídel oni a mezi kuchaři, kteří vaří pro radost. A nejzdravější je pro mě zase zázvor, tady mají třeba fajn popsány jeho přínosy – https://bozka.cz/zazvor-je-koreni-i-lek-ale-pozor-vseho-s-mirou/

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.