HLAVNÍ JÍDLA

Dhal z červené čočky

Dhal z červené čočky je jedno z mých nejoblíbenějších jídel. Recept sám o sobě je výborný  a  jednoduchý.  Základní surovinou je červená čočka. Jako všechny druhy luštěniny je i ona bohatá na bílkoviny. Kromě vápníku, selenu, zinku, draslíku, hořčíku, manganu a fosforu obsahuje červená čočka významné množství železa má ze všech druhů luštěnin nejlepší stravitelnost. Zlepšuje činnost střev, je skvělou prevencí proti zácpě a vůbec prospívá celému trávícímu systému. pokračování …

1 tip na veganské jídlo, které si zamilujete! Buddha Bowl

Když jsem toto jídlo prvně zkusila, přemýšlela jsem, proč se mu zrovna říká Buddha Bowl. Měla jsem samozřejmě nějaké indicie. Říkala jsem si, že je to určitě podle jídla nakupeného v misce, aby vypadalo jako Břicho Buddhy. Je to v podstatě veganská mlsná miska, která má mnoho podob. Svou podobu si najde každý. A kde vznikl název? Podle mého bádání v USA! pokračování…

1 tip na sexy kuře po anglicku

Když jsem byla v Anglii, jako Au-Pair, neměla jsem s sebou recepty, podle kterých bych mohla vařit. Z hlavy jsem si ani žádný nepamatovala. Tak jsem si vytvořila vlastní. No on to vlastně nebyl žádný recept, ale čerpala jsem spíše ze surovin, které byly v kuchyni.  Nakonec vzniklo něco opravdu báječného. Posuďte sami.♥ pokračování…

Láska. Moře. Hippie.To je rybí curry z provincie Goa

Když jsem jela do indické Goy, těšila jsem se na nespoutané večírky a divoké protančené noci.  Bohužel se nic takového nekonalo.  Takto vypadala indická Goa v 60. -80. letech, kdy byla centrem hippie. Její sláva už bohužel dávno vybledla. Přesto sem nadále míří spousta volnomyšlenkářů, kteří hledají ztracené zítřky. Říká se, že pokud jedete do Indie a nenavštívíte Gou, nikdy neporozumíte rozmanitosti Indie. Možná na tom něco bude. pokračování…

Co je number 1 v indické Kerale? Vegetariánské curry

Kerala představuje stát, který jsem jako první v Indii navštívila. Myslím, že to byl takový menší šok, který jsem při prvním kontaktu s Indií zažila. Kerala je opravdu krásná, a pokud jste si řekli, že nikdy do Indie nepojedete, tak návštěvu tohoto státečku zvažte.
Ale zpátky ke kéralské kuchyni. Jaká je? No převážně jako celá indická kuchyně, tzn.vegetariánská. Stejně pestrá a rozmanitá, jako samotná Indie, je i tato kuchyně.  pokračovat…

Singapur – země, kde je plivat zakázáno, ale vařit dovoleno! Singapurský satay

Singapur je bezpečný, čistý a hlavně se v něm domluvíte anglicky. Pokud bych si měla vybrat jen jedno jídlo, z těch spousty specialit, které jsem v Singapuru ochutnala, vybrala bych si SATAY (saté). Příprava tohoto pokrmu je velmi jednoduchá a jsem přesvědčená, že tento recept zvládne úplně každý. Výborná je k tomuto pokrmu arašídová omáčka. V asijských obchodech u nás ji můžete koupit již hotovou. Já mám však ráda, když si to vyrobím sama. pokračování…

Obědvejte jako Thajky! Uvařte si thajské zelené curry

Thajsko pro mne představuje zemi úsměvů. Zemi, kde se strašně ráda vracím, protože kultura této země je založena na pozitivním přístupu k životu. Tato atmosféra snad musí dostat každého – kamenní Buddhové v nadživotní velikosti, přepychové pozlacené paláce a krásné moře s nespočtem romantických ostrůvků. pokračování…

Tajemství khmérské kuchyně odhaleno! Amok a mango salát

Proč se této kuchyní říká khmérská? Název vznikl podle nejpočetnější etnické skupiny. Z tohoto důvodu se kambodžská kuchyně často nazývá khmerskou. Je to jedna velká směsice chutí thajských, indických, laoských, vietnamských či čínských. Kambodžská jídla jsou mnohem méně ostrá a většinou se dochucují chilli.  Mezi nejznámější khmérské jídlo patří  Amok. Amok se tradičně dělá rybí, ale v restauracích si ho můžeme objednat i s kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem. Jeho základem je žlutý Kroeung akokosové mléko. Tradičně se podává v banánových listech nebo v kokosovém ořechu. Je to taková hodně vydatná omáčko-polévka. pokračování…