Sladký život v Paříži aneb nebojte se ochutnat sladké dobroty

Vím, že v dnešní době, kdy se každý snaží vyřadit ze svého jídelníčku cukr, tak psát o sladkostech je tak trošku odvážné. Nicméně já si myslím, že kulinářské umění Francouzů k Paříži patří stejně tak jako Eiffelova věž. Kde jinde než v Paříži můžete ochutnat tyto jedinečné skvosty? Na cukrárny v Pařížských uličkách narazíte skoro na každém rohu. Není tajemstvím, že místní mistři cukráři jsou považováni a uznávaní jako ti nejlepší na světě. Projít kolem vitríny se sladkostmi je opravdovým zážitkem, kterého se snad nedá nabažit. Co mne však baví, že každý z těchto skvostů má svůj příběh.

Ladurée – barevné makronky, kam se podíváš

Ladurée patří mezi starodávné cukrářské domy. Jeho kořeny sahají až do 19. století a prodávají se tu opravdu úžasné barevné makronky. Tyto malé pusinky jsou vyrobené z vaječných bílků a cukru a jsou slepené ochucenou máslovou náplní. Ostatně název pochází z italského slova “makarone” pro sněhovou pusinku. V Ladureé jsou krásné na pohled, nádherně voní a ještě lépe chutnají. Na povrchu jsou krásně hladké, křupavé, bez prasklin a neuvěřitelně křehké. Co mě asi nejvíc baví, že se tu na nich vyhráli s barvami a chutěmi.


O makronkách si většina myslí, že jsou tradiční francouzské cukroví. Dějiny nám však říkají, že pocházejí z Itálie a do Francie je pomohla rozšířit Kateřina de Medici, dcera vévody z Florencie, Lorenza II. de Medici, která se provdala za francouzského krále Jindřicha II. Francouzského. Ta společně se svými kuchaři připravila makronky na francouzském dvoře. Velkou reklamu makronce udělal i novodobý film o královně Marii Antoinettě, ve kterém se režisérka Sofia Coppola rozhodla použít jako jednu z rekvizit právě makronku. A ač není tento příběh pravdivý, dělá makronce skvělou reklamu!

Makronky z tohoto cukrářského domu jsou vyhlášeny po celém světě a věřte mi, že jakmile je ochutnáte, vytvoříte si na nich závislost už při prvním ochutnání. Věděli jste, že se jich tu denně prodá neuvěřitelných dvanáct tisíc a ročně víc než čtyři miliony?!

Prostory v této cukrárně jsou opravdu velmi elegantní, s krásnými křišťálovými lustry, stěny zdobí motivy exotických rostlin a ptáků. Z cukrárny si můžete makronky odnést po jednom kousku nebo si je můžete nechat zabalit po 4, 6 nebo 8 kouscích. Jen na co se tady musíte připravit, jsou dlouhé fronty. Ubíhají však rychle. Ladurée dnes existuje nejen ve Francii, můžete je potkat také v Japonsku, Itálii, Švýcarsku, USA či v Saúdské Arábii. Pokud budete v Paříži, určitě navštivte pobočku na Champs – Elysées a na 14 Rue de Castiglione. Každá cukrárna je úplně jiná a svým způsobem výjimečná. Je to zkrátka fenomén!

Hermé – zastávka za Picassem cukrářských výrobků

Další zastávkou, kterou byste v Paříži neměli vynechat, je specializovaný butik právě na makronky slavného pařížského cukráře Pierre Hermé, který dostal makronky opět na výsluní. Své cukroví rovněž dodává do již zmiňovaného slavného cukrářského domu Ladureé.

U něho nejsou makronky jen zelené, modré či růžové, ale sází především na kombinaci barev a chutí. To se mu daří bravurně. Mě osobně moc chutnala kombinace se slaným karamelem. Ten, kdo vymyslel slaný karamel (ve francouzštině caramel au beurre salé) musel být génius.

Až poprvé ochutnáte makronku s touto kombinací, pochopíte, proč se ve světě cukrářů stal doslova hitem. Pierre je díky svému cukrářskému umu nazýván dle časopisu VoguePicasso cukrářských výrobků.” Myslím, že právem. Jeho kombinace chutí jsou opravdu famózní.

Odette – dezert z odpalovaného těsta

Blízko slavné katedrály Notre Dame na ulici 77 Rue Galange, najdete roztomilou malou cukrárnu Odette. Neodoláte tu slavnému francouzskému dezertu jménem chou à la crème. Základem dezertu chou à la crème (někdy také pâte à choux), jež byla podávána už na dvoře Kateřiny Medicejské, je takzvané odpalované těsto ve tvaru koule s různorodou náplní a barevnou polevou. Výborná je tradiční čokoláda, vanilka, káva, karamel, pralinka či pistácie.

Angelina – nejlepší horká čokoláda

Další úžasnou secesní cukrárnou v blízkosti Louvru na ulici 226 Rue de Rivoli je cukrárna jménem Angelina. Ta byla vždy oblíbena u pařížské aristokracie. U jednoho ze stolků dokonce sedávala i Coco Chanel či Audrey Hepburn.

Podle tradiční receptury připravují nejlepší horkou čokoládu, jakou jste kdy pili. Pokud si ji nechcete dávat přímo v cukrárně, rádi vám ji naservírují i do kelímku a můžete si ji vypit v nedalekých Tuilerijských zahradách. Cukrárna dostala jméno podle slavné Angeliny, která byla nevěstou rakouského cukráře Antona Rumpelmayer.

Á la Mére de Famille – nejstarší pařížská cukrárna

Pokud jste se rozhodli vydat se mnou na sladkou túru Paříží, neměli byste vynechat cukrárnu Á la Mére de Famille. Je to nejstarší pařížská cukrárna, která byla založena v roce 1761. Její obchůdek najdete na stejném místě na ulici 35 Rue du Faubourg Montmarte, kde stával a prý se za těch posledních 258 let vůbec nezměnil. Milovníci čokolády si tu přijdou na své. V malých krabičkách se tu prodává čokoláda s kandovaným ovocem či slaným karamelem a spousta dalších cukrovinek. Společnost má sice další pobočky v Paříži, ale návštěva původního obchodu je pro milovníky čokolády nutností.

Crêpes – božské palačinky

A pokud nemáte peněz na rozdávaní, není nic snazšího než si dát palačinku na ulici. První palačinky prý vznikly již ve starověké Perské říši, odkud doputovaly do Francie. V Paříži si je koupíte pod názvem “Crêpes”.

Tak sami vidíte, že mámení sladkých dezertů v Paříži se nedá odolat. Já jsem teď po svém návratu na krutopřísné dietě, ale věřte mi, nelituji ani jedné snědené makronky. 🙂 Francouzům zkrátka neodpářete, že jsou mistry cukrářského řemesla!


Líbil se vám článek. Budu ráda za vaše reakce a když o něm dáte vědět ostatním..

 

Comments

  1. Kelvin Eagleton says:

    Thanks for your article Sylva. I’m happy to say I can resist that type of food but happy for you that you enjoyed.
    Great photos.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.