Vyrobte si doma přírodní rostlinný jogurt. Je to hračka!

K výrobě jogurtů se v České republice používá kravské mléko. Pokud byste ovšem chtěli využít všech výhod jogurtu, mělo by mléko pocházet ze zdravé a spokojené krávy, která spásá trávu na louce a naopak v zimě má dostatek sena. Bohužel v běžných sítích supermarketů nenajdete skoro žádný jogurt s obrázkem pohádkové postavičky, který by neobsahoval kolem pěti kostek cukru. Nikdo neříká, že kupované jogurty jsou špatné. Farmářské jogurty ve skleničkách jsou určitě super. Jenže co když se stane jako mně, že mléčný jogurt vám způsobuje alergie a astma?

Můj příběh – astma, silný kašel, alergie na laktózu

Trpěla jsem silným astmatem a kašlem. Ten mne budil ze spánku, což se pro mne stávalo nesnesitelné, vysilující a nepříjemné. Dlouho jsem vnitřně bojovala s tím, že do svého těla ve vysokých dávkách peru kortikoidy. Moje léčba se táhla dlouhých 8 let. Vždycky jsem měla problém s autoritou a bavilo mě rozbíjet zajeté mýty. Když jsem se na plicním oddělení ptala lékařů, že jsem četla, že by mi s astmatem mohla pomoci změna stravy a to vysazením mléčných výrobků, byli skeptičtí. Suše jen konstatovali, že to není můj případ. Jste alergik se silným astmatem – takto zněla moje diagnóza. Byla jsem zklamaná. Jenže moje přesvědčení bylo natolik silné, že jsem se rozhodla pro radikální změnu. Ze dne na den jsem vysadila kortikoidy (vím, že se to nemá) a začala se vyhýbat mléčným výrobkům.

A světe div se! Do týdne jsem přestala kašlat. Když jsem šla za dva měsíce na kontrolu, měla jsem úplně jiné výsledky – totálně krásně čisté plíce. Pan doktor nechtěl věřit svým očím a říká: “Tak vám konečně ty léky zabraly!“ O tom, že jsem kortikoidy vysadila, jsem raději pomlčela. Když jsem mu řekla, že si myslím, že je to spíše tím, že jsem vysadila mléčné výrobky, které mne zahleňovaly, jen odvětil: „ To je blbost! Stravou to není, ale Vám to zřejmě pomáhá, tak to dělejte dál!“ Já si upřímně myslím, že to blbost není. Mám to na sobě vyzkoušené a vím, že to funguje.

Nemléko a  nejogurt

Miluju jogurty, a proto jsem hledala jinou alternativu. A našla jsem ji! Mám pro vás dobrou zprávu! Jogurtů se nemusíte vzdát! Jen nebudou mléčné. Chodila jsem po obchodech a hledala. Nejprve jsem objevila nejogurt a nemléko od firmy Nemléko. Moc fandím mladým firmám, kteří chtějí dělat věci jinak, tak nějak po svém. Amálie a David – mladí nadšenci, kteří nejprve začali podomácku vyrobeným rostlinným mlékem. Následně jej začali prodávat na pražské Náplavce a tak vznikla jejich firma Nemléko. Vyráběli mléko mandlové, makové a postupně k tomu přidali i nejogurt. Ten se skládá z datlí a mandlí. Na první dobrou mi sice nechutnal, ale po druhé lžičce jsem mu přišla na chuť. Chvilku jsem byla na jejich výrobcích závislá. Přiznám se, že bohužel trpěla i moje peněženka. Rozhodla jsem se proto vytvářet jogurty vlastní. Naštěstí mám to štěstí, že nejraději vytvářím vlastní výrobky.

Domácí přírodní rostlinný jogurt

Zásadní vychytávkou podomácku vyrobeného jogurtu je, že takový jogurt posílí váš střevní mikrobiom. Ten je tvořen mikroorganismy sídlícími v lidském střevě. Kromě trávení se podílí na vývoji imunitního systému a zasahuje do mnoha tělních funkcí. Je nicméně snadno narušitelný. Mikrobiom působí velmi příjemně na naši pleť, psychiku, imunitu, máme lepší stolici, trávení a lepší spalování.

Jak to vlastně funguje?

Budete potřebovat sterilní prostředí!

K výrobě jogurtu potřebujete prostředí se zachováním přesné teploty po stanovenou dobu. Já použila jogurtovač, který mi ukazuje pouze nastavený čas. Když jsem jogurt dělala poprvé, tak jsem nastavila na jogurtovači pouze osm hodin. Jogurt byl krásně sladký. Pokud ovšem chcete jogurt kyselejší, zvyšte teplotu na deset hodin.  Co byste měli mít určitě na paměti, je čisté sterilní prostředí. Tzn. všechno, co použijete na výrobu jogurtu, by mělo být krásně čisté. Vyhnete se tak tomu, že se vám budou v jogurtu množit i nežádoucí organismy spolu s těmi žádoucími. Skleničky, v kterých se vám bude jogurt dělat, by měly být krásně vysterilizované. Toho docílíte tak, že je povaříte v horké vodě.

Jogurtová kultura a probiotika

Bakterie, které se používají k výrobě jogurtu, se nazývají jogurtové kultury. Jakmile jogurt těmito bakteriemi zakysne, vznikne kyselina mléčná, která pak dodá jogurtu nakyslou chuť. Máte dvě možnosti, jak vytvořit jogurtovou kulturu. Nejednoduší varianta je, že ve specializovaném obchodě koupíte probiotika. Ta jsou úžasně zdravá pro naše tělo. Vybírejte ta skutečně kvalitní, veganská a v bio kvalitě. Možná se vám budou zdát ze začátku drahá a počáteční investice vám přijde velká, ale věřte, že vám dlouho vydrží.

Zdraví je vždy finančně levnější než nemoc.

Nebo využijete kulturu z jogurtu, který jste si předem připravili. Musí to být samozřejmě jogurt, který obsahuje skutečné živé kultury. Mám vyzkoušené obě varianty a obě fungují.

Konzistence a chuť

Problém s konzistencí a texturou se vám bude obecně doma řešit poměrně složitě, protože nikdy nebudete mít takové prostředí, technologie a suroviny, jaké má profesionální mlékárna. Ale to vůbec nevadí, protože nebudete vyrábět mléčný jogurt, ale přírodní. Mám však odzkoušené, že při správném postupu, který je v domácích podmínkách naprosto reálný, můžete dosáhnout toho, že váš jogurt bude mít naprosto fantastickou chuť i konzistenci.

Co budete potřebovat

Obecně se dá říct, že váš jogurt bude kvalitní a pochutnáte si na něm, tak jak moc kvalitní potraviny použijete.

Celková hmotnost směsi je cca 200 g

  • hrst kešu oříšků
  • 1 mrkev
  • 2 banány
  • ¾ hrnku vody
  • hrst datlí
  • 2 lžíce kokosového nektaru
  • 1 bezmléčný probiotický prášek, který jste vysypali z tablety
  • 1 lžička vanilkové esence
  • barevné prášky unicorn superfoods

Jak jsem postupovala

Nejdříve jsem si nakrájela mrkev, datle a banán na malé kousky. Vložila do mixéru, přidala 2 lžíce kokosového nektaru a kešu oříšky. Vysypala jsem z tablety bezmléčný probiotický prášek a barevné prášky unicorn superfoods . Vše jsem řádně rozmixovala. Směs jsem se snažila rozmixovat pořádně, protože konzistence jogurtu se po fermentaci nezmění. Následně rozdělila do skleniček a uložila do jogurtovače. Přiklopila víčkem, nastavila čas. Směs se fermentuje 8 – 10 hodin. Doporučuji spíše dát fermentovat přes noc. Během procesu fermentace směs nemíchejte. Jakmile uplyne nastavený čas, nechte skleničky vychladnout a dejte do lednice. Pokud se rozhodnete, že namísto probiotik budete používat kulturu s vámi připraveného jogurtu, odeberte z něj 3 lžíce do sterilní skleničky. Nemíchejte! Takto jej můžete recyklovat 8-10x. Mějte jen na paměti, že tato směska docela smrdí. Pokud máte malé děti, tak vám asi kyselý jogurt jíst nebudou. Proto jej můžete dosladit raw sladidlem či kvalitním ovocem. Já dávám přednost medu.

Pro příznivce kokosu

Pokud máte rádi kokos, čtěte dál. Do receptu můžete přidat kokosové “maso” z mladého kokosu nebo raw strouhaný kokos (ten se ředí vodou). Nepoužívejte ale komerční kokos (ten hnědý), ani ten ze zdravé výživy. Je tepelně zpracovaný a nedosáhly byste lahodné chuti. Z mojí zkušenosti ten nejlahodnější prodává na svém e-shopu firma Mladý kokos. Jejich kokosové maso mi chutná hodně. Dávám si jej někdy jen tak samotné.

Zdobení ovocem mraženým mrazem

Pokud jste někdy již sušily ovoce tak víte, že sušením potraviny přicházejí o svůj původní tvar a vlhkost. Zkrátka změní se jejich struktura a chuťové vlastnosti. Pokud si koupíte sušené ovoce v obchodech, tak vězte, že většina sušeného ovoce prochází sířením, přidávají se do něj barviva a cukry. Proto jsem hledala opět vhodnou alternativu. Samozřejmě není nad to, když si usušíte ovoce sami. O tom žádná. Někdy se však stane, že nemáte doma pro sušení  prostor či dostatek času. Při svém hledání jsem našla v obchodech se zdravou výživou ovoce mražené mrazem. Tomuto procesu se odborně říká lyofilizace. Ovoce je nejdříve prudce zmraženo až na -80°C, v důsledku čehož vzniknou v ovoci drobné krystalky ledu. Ty posléze zabrání narušení její struktury. Po procesu zmražení se ovoce umístí do sušárny, kde je vystaveno silnému podtlaku a dosušuje se odpařováním. Ovoce si tak lépe uchová původní texturu i chuť.

Takže pokud hledáte zajímavou variantu a máte rádi sladké a chcete, aby byla zachována nutriční hodnota, tak toto je ta pravá varianta. Samozřejmě, že úprava je finančně náročnější, takže tomu odpovídá i výsledná cena.

Barevné prášky Unicorn Superfoods

Vždycky jsem na Instagramu obdivovala všechny food bloggerky, jejichž profily se hemžily barevnými obrázky různých jogurtů, kaší, bowlů, dortů pro děti či smoothie. Dokonce jsem našla i těstoviny. Na webu Kitchenette jsem objevila značku Unicorn Super Foods neboli „Jednorožčí superjídlo”. To je dílo dvou sester z Austrálie, které se rozhodly si namíchat vlastní „koktejl“ zdraví a štěstí. Chtěly totiž do svých každodenních receptur přidat kromě zdraví i krásné barvy, aby jejich jídlo bylo každý den veselé a potěšilo je a aby pro ně bylo zároveň velmi prospěšné. Líbí se mi, že jejich produkty jsou veganské, přirozeně bez lepku, přírodní a úžasně chutné. Na těchto prášcích mne hodně baví, že mám po nich více energie.

Moje oblíbené jsou tyto barvičky:

Ocean Blend

Toto je směska s modrou spirulinou, modrým čajem (Clitoria Ternatea), kokosem, skořicí a zázvorem. Takže je jasné, že tato směska bude mít zdraví prospěšné účinky: pomáhá zlepšit trávení a správnou funkci střev, posiluje imunitu, obsahuje velké množství živin, které pomáhají zvýšit energetickou hladinu. 

Modrá spirulina – obsahuje velké množství kvalitních bílkovin, pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu a má schopnost podporovat přirozený metabolismus. Spirulina je sladkovodní sinice a ne řasa, za kterou bývá někdy mylně označována. Extrakt ze spiruliny (Phycocyanin) má silné antioxidační, protizánětlivé a antialergické vlastnosti. Můžete si tak zlepšit imunitu, posílit metabolismus a vypouštět z těla toxin.

Modrý čaj – myslím si, že je to celkem zajímavý unikát. Většina z nás totiž zná jen čaj bílý, černý a zelený. Co je to vlastně modrý čaj? Jedná se o velmi zajímavou rostlinu, které se taky říká motýlí hrachový květ. Má blahodárné účinky na pokožku – podporuje její pružnost, eliminuje tvorbu vrásek. Je to taky dokonalá volba pro vyčištění vašeho těla. Hezky ho detoxikuje, odplavuje z něho volné radikály a další různé nežádoucí látky, které v něm nemají co dělat. Primárně dokáže velmi dobře působit v oblasti močového ústrojí a vašeho zažívacího traktu.

Berrylicious Blend

Berrylicious Blend je směs borůvek, ostružin, černé góji (černá kustovnice), bobulí acaí, bobulí macqui berry (aristotelia chilensis) a prášku ze stévie. Do těla se vám tak podaří přidat skvělý zdroj antioxidantů, skvělé pro detox těla a také udržení zdravé váhy. 

Černá gója – její plody rostou na mrazuvzdorném keři a jsou velmi bohatým zdrojem vitamínů a minerálních látek, zejména vitamínů A, C a E, flavonoidů a dalších biologicky aktivních látek. Jsou také poměrně bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin, což je poměrně neobvyklé pro ovoce. Má až magický vliv na lidský organismus.  Má dobrý vliv na játra, zlepšení zraku, proti únavě, na krásu a má protirakovinné účinky, atd. Tibetská medicína nazývá černou góji berry „Pangma“ (vrchol). Užívání  zralého ovoce podle tibetské medicíny, může vyléčit nemoc srdce, kardiovaskulární onemocnění, problémy při menstruaci a při  menopauze, močových cest, krvácení z dásní a atd.

Bobule acaí – rostou na obřích palmách převážně v Brazílii, Venezuele a Ekvádoru. Blahodárné účinky bobulí acaí byly oceňovány již v průběhu staletí domorodými obyvateli Amazonie. Vzhledem připomínají naše borůvky, avšak mají pecku, která tvoří 80 % plodu. Jsou jedním z nejsilnějších přírodních antioxidantů na světě. Obsahují širokou škálu vitaminů, minerální látky a nenasycené mastné kyseliny omega 3, 6 a 9.

Bobule macqui berry – často  se objevují jak čerstvé maqui berries, tak prášek z drcených vysušených plodů rostliny Aristotelia chilensis z Jižní Ameriky, známé jako chilské wildberry.  Roste divoce v deštných pralesích v Chile a Argentině. Traduje se, že původní obyvatelé oblasti se právě díky těmto borůvkám ubránili všem dobyvatelům včetně Inků. Laboratorní studie dokonce uvádí, že maqui berry je nejlepším zdrojem antioxidantů. Konzumace maqui berries (či pití maqui šťávy) může podporovat kardiovaskulárního systému, imunitní systém, je zdrojem vitamínu C a draslíku.

Zapojte děti

Pro mne je asi nejtěžší zapojit do celého zdravého procesu rodinu. Opustit staré vzorce zkrátka není vždy snadné. S jogurty to šlo ovšem velmi lehce. Docela mi k tomu pomohly i „Jednorožčí superjídla“, protože mají krásné barvy. Stačí je třeba přidat do palačinkového těsta a vznikne vám tak například modrá palačinka. Pak stačí zapojit děti a ty si můžou krásně vyhrát.

Doufám, že jsem vás nadchla pro výrobu jogurtů jako sama sebe. Věřím, že se po nich budete cítit skvěle, mít více energie, budete mít krásnější vlasy, nehty a pleť, zlepší se vám imunita, nadýmání a trávení. Ráda si zpestřuji život věcmi, které mi dělají radost a vím, že opravdu fungují. A jak jste na tom vy?

Tak snad jsem vás navnadila a teď šup tvořit!
Líbil se vám článek?

Budu ráda, když o něm dáte vědět dalším…

 

Comments

  1. Kelvin Eagleton says:

    The colours don’t really appeal to me but I’m sure they taste nice. Thanks for the article Sylva and thanks for your daughter for modelling for you, cute!
    I used to make my own yogurt in New Zealand. Maybe I will do again.

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.