Další recept pro nadšence dýní Hokaido. Tento recept je jednoduchý a dá se říct, že plně nahradí po domácky udělanou sváteční nedělní bábovku od babičky. Té se samozřejmě nic nevyrovná! 🙂
Základem je jednoduché dýňové pyré. To si můžete vytvořit klidně dopředu. Jeho velkou neocenitelnou výhodou pro každou hospodyňku je, že se dá zamrazit. Můžete ho pak použít třeba do polévky nebo palačinek.
Začneme DÝŇOVÝM PYRÉ
Co budete potřebovat:
2 dýně Hokaido (středně velké)
Jděte do toho:
Nejprve jsem si předehrála troubu na 185°C. Mezitím, co se mi trouba nahřívala, jsem si rozpůlila dýně na půlky. Vydlabala jsem si semínka a dýně pořádně rozkrájela. Teď už víte, pokud čtete pravidelně můj blog, že u dýně Hokaido se nezbavujeme slupky. Dýně zbavené semínek jsem rozprostřela na pečící papír na plech a pekla jsem přibližně 60 minut.
MŮJ TIP:
Pokud si nejste jisti, že je dýně už upečená, propíchněte ji vidličkou.
Jakmile dýně vychladla, vydlabala jsem lžící dužninu a pořádně rozmixovala do hladka. Vzniklo tak krásné pyré.
TIP: V mrazáku vám pyré vydrží 3 měsíce, v ledničce cca. 3 dny.
Dušičková dýňová bábovka
Co budete potřebovat:
4 vajíčka
50 g pohankové mouky
150 g mandlové mouky
75 ml mléka (já používám rostlinné – sójové)
150 ml olivového oleje
60 ml javorového sirupu
1 lžička nového koření
1 lžička mletého muškátového oříšku
2 lžičky skořice
40 g pekanových oříšků
1 ½ lžičky kypřícího prášku
1 lžička jedlé sody
250 ml dýňového pyré
Jděte do toho:
Nejprve jsem si předehřála troubu na 175°C. Následně jsem si připravila formu, kterou jsem vymazala máslem a vysypala pohankovou moukou. Mám to tak vyzkoušené a zatím je to jediné, co mi tak funguje, aby se mi bábovka nespálila. Vím, o čem mluvím. 🙂
Smíchala jsem dohromady mandlovou mouku, pohankovou mouku, kypřící prášek, všechna koření, vajíčka, javorový sirup, olivový olej, rostlinné mléko a dyňové pyré. Jakmile bylo vše řádně smíchané, přidala jsem pekanové oříšky.
Do předem vymaštěné formy jsem přelila těsto. Pekla jsem zhruba 40 minut.
TIP: Hlídejte si, aby povrch bábovky nezhnědl. V případě, že by se k tomu schylovalo, můžete jej přikrýt pečícím papírem.
Jen jedno upozornění na závěr, abyste nebyli zklamaní. Dýňová bábovka není tak načechraná, jako když děláte klasickou, protože v ní není našlehaný bílek. Ale to vůbec nevadí, i tak je výborná.
Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.
Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a Facebooku.