JAK SI UDĚLAT DOMÁCÍ GRANOLU

Jak si udělat domácí granolu

Myslím, že každý z vás zná musli,ale co je to granula, ví méně lidí. No ani já to nevěděla přesně. Granola  je v podstatě křupavé zapečené müsli, které by nemělo obsahovat nezdravý cukr. Přesto se do granoly přidává med nebo rostlinné sirupy. Co mě na ní baví asi nejvíc, že krásně provoní celou kuchyni. Má spoustu zdravých tuků z ořechů, semínek a kokosového oleje. A hlavně je bez lepku.

Moji milí fanoušci, teď nehovořím o kupované granole v obchodech. Ta je plná cukru. Proto, pokud chcete žít zdravě a možná i bez lepku, mám tu pro vás úžasnou banánovou granolu. Líbí se mi na ni jedna věc. Můžete se zkrátka zbavit věcí, které vám leží už děsně dlouhou dobu ve spíži. Já myslím, že se tam vždycky pár načatých oříšků, ovesných vloček a semínek najde. To nemluvím ani o hnědých banánech, který má každý z vás na stole. Nemusíte se řídit ani striktně mého receptu. Udělejte si to na pohodu a dejte si do ní hlavně to, co máte rádi. Hodně lidí si dává do granoly sušený kokos. Já ho ráda nemám, tak ho v receptu nehledejte!

Granola je výborná snídaně. Má vysoký obsah omega-3 mastných kyselin z ořechů a semínek. Můžete si ji dát jen tak, nebo je taky výborná s jogurtem.

TIP: Vezměte si svačinkovou skleničku, dejte do ní granolu s jogurtem a můžete vyrazit do práce!

Věřím, že si ji zamilujete i vy. Je jednoduchá, chutná a rychlá na přípravu! Co chtít víc. 🙂

Banánová granola s ořechy a javorovým sirupem

Co budete potřebovat:

250 ml ovesných vloček

100 ml oříšků dle vlastního výběru (pekanové, vlašské, mandlí)

100 ml semínek (slunečnicové, lněné)

2 zralé banány

2 lžičky skořice

2 lžíce mandlového másla

1 lžíce kokosového oleje

4 lžíce javorového sirupu

Jděte do toho:

Nejprve jsem si předehřála troubu na 175°C. V misce jsem rozmačkala banány a přidala kokosový olej, javorový sirup a mandlové máslo. Potom jsem jen přidala ovesné vločky, ořechy a semínka. Vše jsem pořádně promíchala, rozprostřela na pečící papír na plech a pekla kolem 30 minut.

Každých 10 minut jsem směs promíchala, aby se nepřipálila. Čas pečení nemusíte dodržet. Granolu pečte zkrátka tak dlouho, až bude do zlatova upečená. Vše jsem posléze nechala vychladnout.

TIP: Směs můžete skladovat ve skleněné nádobě při pokojové teplotě až několik týdnů.

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.

Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a  Facebooku.

Comments

  1. Hausfrau says:

    Vypadá to dobře. Teď ještě najít někoho, kdo mi to připraví 🙂

    1. Sylva says:

      V tom právě tkví tohle kouzlo, že si to připravíte sám. :-))))

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.