5 tipů na skvělé bezlepkové kaše

Kaše k snídani je další můj rituál. Předtím než jsem našla cestu ke zdravé snídani, dokázala jsem před mnoha lety žít  o nezdravých snídaňových směsích s jogurtem, párcích či vlašáku s rohlíkem. Má cesta ke zdravějšímu životu nezačala  však u kaší. Musela jsem si k nim postupně najít cestu. Na svém zdraví se snažím pracovat každý den. Musím uznat, že je to práce radostná a postupně se stává prací automatickou. Tím chci říct, že je to stejné, jako když si každé ráno myjete obličej nebo čistíte zuby. Kaše se staly součástí mého života a už si upřímně bez nich nedovedu představit život. Mám po nich vždy pocit, že hned po ránu dostanu pořádný základ na celý den. Je to moje ideální snídaně, někdy i svačinka. A hlavně, kaše v mém jídelníčku nahradily pečivo. Dlouho jsem si lámala hlavu, jak nahradit pečivo a řešení jsem našla právě u nich. A tak bych vás teď ráda s nimi seznámila. Pro začátek si vystačíte s pěti kašemi. Jsou jednoduché na přípravu, z pestrých surovin a hlavně suroviny můžete v receptech dle vlastní chuti libovolně kombinovat či jedny nahrazovat druhými. Moje tipy zkrátka berte pouze jako inspiraci. Všechno je povoleno, žádná striktní pravidla. Budu ráda, když vám poskytnu návod k tomu, abyste mohli využít vlastní kreativitu. Protože se ze zdravotních důvodů snažím vyhýbat mléčným výrobkům, nahradila jsem kravské mléko rostlinnými mléky. Největší výhodou těchto kaší je, že jsou vhodné také k přípravě předem. Můžete je uzavřít do uzavíratelné skleničky nebo jiné nádoby a vzít si je klidně jako svačinku do práce. Taky to tak někdy dělám. Musíte však počítat s tím, že kaše chladnutím tuhnou. To určitě znáte z dětství, když vám dělaly babičky krupičky. Pro mne jsou to nejhezčí vzpomínky z dětství. Kaši proto musíte ohřát, lehce podlít trochou tekutiny a krátce na nízkou teplotu prohřejete. Nebo kaši v misce zalijte trochou horké vody a promíchejte.

1 Tapioková kaše

Co je tapioka?

Tapioka je tropická rostlina, jejíž podzemní hlízy obsahují hodně škrobu – topioku. Tapioka neobsahuje lepek a hodí se všude tam, kde se používá k zahuštění škrob. Tapioku tvoří 89% sacharidů a velmi malé množství bílkovin. Z minerálů obsahuje vápník, draslík, fosfor, železo, hořčík a další. Dále pak vitamín B6, kyselinu listovou a cholin. Je to rovněž přirozený zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselin. V obchodech ji koupíte ve formě perliček – kuliček nebo mouky. Na kaši se hodí více perly. Topioková kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

30 g perel tapioky

200 ml mandlového mléka

1 vanilkový lusk

sladidlo (pokud potřebujete nutně kaši osladit, můžete použít med)

Na ozdobu:

pekanové ořechy

směs Sonnentor Všechno nejmilejší

borůvky

1 lžičku Unicorn Superfoods Ocean Blend

Postup:

Do malého kastrůlku vlijte mandlové mléko a zamíchejte do ní perly. Nechte 5-10 minut máčet. Mezitím podélně rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábněte z něj semínka. Ty přidejte do kastrůlku k perlám. Obsah kastrůlku přiveďte těsně pod bod varu. Hladina tekutiny se bude lehce vlnit. Stáhněte plamen a mírně vařte přibližně 10 minut. Zpočátku míchejte jen průběžně, ke konci vaření už bez přerušení. Namočením a uvařením perel vznikne něco mezi kaší a pudinkem. Záleží na tom, jaký poměr perel a mléka zvolíte. Oslaďte a podávejte dozdobené směsí z květů a koření, pekanovými ořechy a borůvkami. Topioková kaše, bezlepková kaše

2 Jáhlová kaše

Co jsou jáhly?

Jáhly neboli proso bylo jednou z hlavních obilovin Slovanů. Podporují funkci slinivky a sleziny a jsou ideální stravou při rekonvalescenci či při vysoké fyzické zátěži. Jsou bezlepkové. Z 73% je tvoří sacharidy, 11% bílkoviny, kolem 8% patří vláknině a 4% tukům. Z minerálů obsahují hořčík, železo, fosfor, mangan a kyselina křemičitá. Z vitamínů jsou nejvíce zastoupeny vitamíny B1, B2 a B3. jáhlová kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

60 g nahrubo pomletých jáhel

250 ml mandlového mléka

med

1/2 lžičky čerstvé kůry z citrónu

1 lžičku přepuštěného másla (ghí)

špetku kurkumy

špetku soli

Na ozdobu:

pekanové ořechy

sušená jablka

dýňové gomasio

Postup:

Do malého kastrůlku dejte mandlové mléko, špetku soli a nahrubo pomleté jáhly. Za občasného míchání přiveďte k varu. Jak se teplota tekutiny zvyšuje, míchejte častěji, ať se v kaši neutvoří hrudky. Jakmile se objeví bublinky, stáhněte plamen na minimum a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.  Hotovou kaši odstavte, vmíchejte do ní citronovou kůru, a jakmile trošku vychladne, můžete přimíchat med.  Na talíři posypte dýňovým gomasiem, ozdobte sušenými jablky a pekanovými ořechy. Dochuťte  kouskem přepuštěného másla. jáhlová kaše, bezlepková kaše

jáhlová kaše, bezlepková kaše

3 Čiroková kaše

Co je čirok?

Čirok pochází z Afriky a je jednou z nejdéle pěstovaných obilovin. Je vhodný pro bezlepkovou dietu. Také se hodí pro diabetiky a funguje jako antioxidant. Obsahuje kolem 70 % sacharidů, 11% bílkovin, 3% tuků a 7% vlákniny. Z minerálů pak draslík, fosfor, hořčík, vápník, mangan, železo a další. V jeho složení jsou zastoupeny vitamíny sk.B, beta karoteny, atd. čikorová kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

60 g nahrubo mletého čiroku

250 ml ořechového mléka

1 lžičku mandlového krému

oblíbený olej

špetku soli

Na ozdobení:

pomleté vlašské ořechy

sušené broskve

physalis

Postup:

Do malého kastrůlku dejte mandlové mléko, špetku soli a mletý čirok. Za občasného míchání přiveďte k varu. Jak teplota tekutiny stoupá, míchejte častěji, ať se v kaši netvoří hrudky. Jakmile se objeví bubliny, stáhněte plamen a vařte za stálého míchání do zhoustnutí. Hotovou kaši odstavte a oslaďte. Sladíte-li medem, počkejte, až kaše vychladne, pak je teprve vhodná chvíle na med. Na talíři podávejte s mandlovým krémem, posypte pomletými vlašskými ořechy a sušenými broskvemi. Nakonec ozdobte physalisem. čikorová kaše, bezlepková kaše

čikorová kaše, bezlepková kaše

4 Pohanková kaše

Co je pohanka?

Pohanka je jednoletá vytrvalá bylina. Její oloupaná semena se svojí strukturou a složením podobají obilovinám. Obsahuje 74% sacharidů, kolem 10 % bílkovin, asi 12% vlákniny a 2% tuku. Z vitamínů obsahují semena vitamín E a sk.B, z minerálů vápník, železo, draslík, fosfor, mangan, zinek a další. Co je výborné, že pohanka je přirozeně bezlepková. Posiluje imunitu a je významným antioxidantem. pohanková kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

50 g pohankové lámanky

200 ml mandlového mléka

med

1 hvězdičku badyánu

špetku soli

Na ozdobení:

směs Sonnentor Všechno nejmilejší

ovoce sušené mrazem

1 lžičku Unicorn Superfoods Ocean Blend

Postup:

Pohankovou lámanku propláchněte studenou vodou. Do malého kastrůlku nalijte mandlové mléko. Vsypte do ní pohankovou lámanku a přidejte hvězdičku badyánu a špetku soli. Přiveďte k varu, stáhněte na střední plamen a často míchejte. Vařte přibližně 10 minut do zhoustnutí. Potom odstavte, odstraňte z kaše badyán. Bude-li potřeba, doslaďte. Kaši podávejte posypanou barevným práškem “Jednorožčím superjídlem” a směsí z květů a koření. Můžete ozdobit ovocem sušeným mrazem. pohanková kaše, bezlepková kaše

pohanková kaše, bezlepková kaše

5 Rýžová sladká kaše

Co je kulatozrnná rýže?

Hojně vstřebává vodu a po uvaření vytváří krémovou hmotu, přičemž uvnitř zůstávají pevná. Obsahuje kolem 75 % sacharidů, 8% bílkovin, 1% vlákniny, minimum tuku a vitamíny sk.B. Rýže neobsahuje lepek, je tedy vhodná pro bezlepkovou dietu. kulatozrnná kaše, bezlepková kaše

Na 1 porci budete potřebovat:

40 g kulatozrnné rýže

250 ml rýžového mléka

med

špetku skořice a soli

hrst malin

Na ozdobu:

pekanové ořechy

směs Sonnetor Všechno nejmilejší

maliny

Postup:

Rýži propláchněte studenou vodou. Do malého kastrůlku nalijte rýžové mléko a vsypte do mléka rýži. Přiveďte těsně pod bod varu, stáhněte na střední plamen, přidejte maliny a vařte za častého míchání přibližně 25 minut. Hotovou kaši oslaďte medem a dozdobte směsí z květů a koření, malinami a rozdrcenými pekanovými ořechy. kulatozrnná kaše, bezlepková kaše

kulatozrnná kaše, bezlepková kaše

Můj tip:

Už jsem v příspěvku „Vyrobte si doma přírodní rostlinný jogurt. Je to hračka!“ psala, že jsem léta měla problémy s astmatem. Je-li váš dýchací systém zahleněný, doporučuji omezit spotřebu mléčných výrobků na minimum, respektive zkušebně je vyřadit z jídelníčku úplně. Místo mléka pak vyzkoušejte všemožné rostlinné alternativy a místo jogurtů třeba některé z mých kaší. bezlepková kaše

Mají se kaše sladit?

Samozřejmě nejlepší je nesladit vůbec!  Med je jediné sladidlo, které má zahřívací účinek na tělo, podnítí tedy metabolizmus, a je vhodné pro typy, které mají problémy s nadváhou. Budete-li medem sladit kaši, přidejte jej až v momentě, kdy už kaši nevaříte a ani není horká. bezlepková kaše

Na slazení raději použijte sušené ovoce

Myslím si, že je to zřejmě nejlepší možnost, jak si osladit kaše. Nasušte si domácí křížaly z jablek i hrušek či švestky, jak to dělaly naše babičky. Super sladidlo jsou i celé rozinky, brusinky nebo plody góji (kustovnice čínské). Minimum cukru je v sušených švestkách, nejvíce v datlích a fících. bezlepkové kaše

A co z toho všeho plyne?

V klidu si proberte, co je vaším cílem a proč. Sladká chuť je přirozená a u sladkých kaší neodmyslitelná. Otázkou je, jak moc sladká musí ta chuť být. Máte-li jako já pocit, že sladíte moc, není nic jednoduššího než ubrat. Tak co? Která kaše se vám líbí nejvíc? Líbil se vám článek? Budu ráda, když o něm dáte vědět dalším…

 

Comments

  1. Kelvin Eagleton says:

    Nice blog Sylva, some very nice and tasty breakfast ideas there. I used to have tapioca when I was a child (not that many years ago). I used to have the rice pudding regularly but not for a long time now. Does your family have same breakfast as you?
    Do you dehydrate your own fruit?

    1. Sylva says:

      Thank you a very much. Well, my family have same breakfast and my mather dehydrate fruits for me. It is more simple for me. :-)))

  2. Platan says:

    Ako neznalec som čakal ovsenú kašu, ale prekvapila ma rozmanitosť a pre mňa exotické suroviny. 🙂 Takisto si to veľmi pekne nafotila, vyzerá to veľmi chutne.

    1. Sylva says:

      Děkuji. 🙂

Leave a Reply

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.