TAJEMSTVÍ KMÉRSKÉ KUCHYNĚ ODHALENO! AMOK A MANGO SALÁT

TAJEMSTVÍ KMÉRSKÉ KUCHYNĚ ODHALENO! AMOK A MANGO SALÁT

Vybrala jsem pro vás docela dva jednoduché khmérské recepty. Ty jsem se naučila přímo na kurzu vaření v Kambodži. Proč se této kuchyni říká khmérská? Název vznikl podle nejpočetnější etnické skupiny. Z tohoto důvodu se kambodžská kuchyně často nazývá khmerskou. Je to jedna velká směsice chutí thajských, indických, laoských, vietnamských či čínských. Kambodžská jídla jsou mnohem méně ostrá a většinou se dochucují chilli.  V této kuchyni se rovněž velmi používá kokosové mléko. A to já mám opravdu ráda. Skoro ke každému jídlu je podávána rýže v misce jako příloha. A mangový salát je k tomu všemu taková třešnička na dortu.

Nejdříve jsem si připravila mangový salát.

Mango salát

3-4 porce

Co budete potřebovat:

1ks manga

1 ks mrkev

20 g čerstvé bazalky

1 lžíce pečených arašídů

3 ks koriandru

1malá lžička chilli papriček podle chuti

Dresinková zálivka:

½ malé lžičky sladké papriky

citronová šťáva

2ks česneku

1 naběračka vody

1 malá lžička kuřecího prášku

1 malá lžička hnědého cukru (pokud jste cukrfree můžete vynechat)

Jděte do toho:

Příprava je jednoduchá a nezabere vám tolik času. Nejprve jsem si nastrouhala na jemno mango, mrkev, koriandr, bazalku a chilli papričku. Všechno jsem si dala do velké mísy spolu s pečenými oříšky. V jiné misce jsem promíchala sladkou papriku, citronovou šťávu, utřený česnek, kuřecí prášek a hnědý cukr s naběračkou studené vody.

Salát se zálivkou jsem promíchala až na poslední chvíli. Těsně před tím než byl hotový hlavní pokrm.

Ryba Amok

Mezi nejznámější khmérské jídlo patří  Amok. Amok se tradičně dělá rybí, ale v restauracích si ho můžeme objednat i s kuřecím, hovězím nebo vepřovým masem. Jeho základem je žlutý Kroeung a kokosové mléko. Tradičně se podává v banánových listech nebo v kokosovém ořechu. Je to taková hodně vydatná omáčko-polévka. Jako příloha se jí samozřejmě rýže a je to opravdu výborný!

Kroeung pasta (curry pasta)

Co budete potřebovat:

5 sušených chilli papriček (namočených)

1 proutek citrónové trávy

10 g galangu

10 g zázvoru

6 kaffir lime listů

6 stroužků česneku

2 šalotky

10 g čerstvého kořene kurkumy (nebo 1 čajová lžička prášku kurkumy)

30 ml olivového oleje

Jděte do toho:

Nejdříve jsem si vyrobila Krueung pastu. Chilli papričky jsem zbavila stopek. Podélně je rozkrojila nožem a vyjmula z nich semínka. Namočila je na 2 minuty do horké vody, aby změkly. Slila vodu a papriky nahrubo nasekala.

V hmoždíři jsem zpracovala chilli papričky, citronové trávy, galang, zázvor, limetové listy, stroužky česneku, šalotku, kurkumu a olej na co možná nejhladší pastu. Musela jsem chvíli třít, abych získala jemnou jednolitou hmotu. Pokud na to nemáte nervy, dejte zkrátka vše do mixéru. 🙂

Amok

Co budete potřebovat:

600 g bílé ryby

30 ml rybí omáčky

600 ml kokosového mléka

30 g hnědého cukru

30 ml olivového oleje

1 čerstvá chilli paprička

Jděte do toho:

Když už jsem měla pěkně vyrobenou pastu, ohřála jsem 1 lžíci olivového oleje v pánvi. Přidala jsem pastu a smažila okolo 1 minuty.

Následně jsem přidala kokosové mléko, cukr a rybí omáčku a povařila 5 minut.

Rybu jsem si nakrájela na malé kousky.

Posypala jsem si rybu moukou, solí a pepřem a osmažila na druhé pánvi na olivovém oleji do křupava. Do pánve jsem přidala směs z druhé pánvičky a povařila dalších 5 minut.

Nakrájela jsem si čerstvou chilli papričku na ozdobení celé směsi. A to je celé. Amok se podává s rýží. Já k tomu přidala mangový salát, který jsem se naučila na kurzu vaření v Kambodži.

Tento recept mne opravdu nadchl. Až ho zkusíte, jsem si jistá, že nandchne i vás! 🙂

Pokud se vám článek líbil, budu ráda, když jej budete sdílet nebo zanecháte nějaký milý komentář pod článkem.

Také bych vás chtěla pozvat, abyste se ke mně připojili na Instagramu a  Facebooku.

.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.